Казанлъшката фирма "Капрони" е износител №1 на 2011 г. 28.02 | 20:56

Тя е водеща машиностроителна компания в хидравликата и електромобилността

От Андриян Георгиев

Трайчо Трайков връчи на фирма "Капрони" АД специалната награда на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за износител на 2011 г., съобщават от ведомството. 

"Капрони" е водеща машиностроителна компания в хидравликата и електромобилността и повече от 90% от нейната продукция е предназначена за износ.

Церемонията по награждаването се състоя в рамките на форума "Дни на българската индустрия", който бе открит днес (28 февруари).

Износът на българската машиностроителна продукция надхвърли предкризисното ниво от 2008 г., каза Трайков пред участниците в церемонията. През миналата година експортът от този сектор е 1,349 млрд. евро – с 299 млн. евро повече от 2008 г. Това е 7,3% от БВП на страната.

Трайков връчи и отличията на Българската стопанска камара ИН-5, с които се награждават компании с иновативни решения в своя бизнес. Носители на отличието през тази година станаха фирмите "Ди Вен" ООД, "Лом" и "Капрони" АД.

"Ди Вен" получи отличието за високи постижения в производството на български електротоварен автомобил, пригоден за работа в обособени пространства.

"Капрони" бе отличена за разработката на електроефективен електрокар с променливи и постояннотокови регулируеми електрозадвижвания.

Специалната награда "Кубратов меч" на индустриален клъстер "Електромобили" бе получена също от фирма "Ди Вен" ООД. Призът е признание на бранша за добре свършена работа и конкурентно присъствие, които генерират растеж и добавена стойност.

Най-четени