Български мартеници ще обикалят Европа 06.02 | 15:04

Инициативата е на търновлии

От Цанка Донкова

Български мартеници ще обикалят Европа. Идеята е на търновлии, а целта белият и червен конец да се популяризира като традиционен български символ.

Доброволци ще изработват мартениците през февруари в читалища, училища, културни институции и клубове. По традиция за децата и техните родители работилници за мартеници ще има и в сградата на Общината във Велико Търново. Те ще са на 8, 15 и 22 февруари пред кабинета на кмета от 10:30 до 14:30 часа.

Най-големите и красиви мартеници ще бъдат изпратени в побратимените градове в Европа и по света. На 1-ви март те ще бъдат закичени на емблематични места. Червено-бели символи ще отпътуват и към всички градове, които вече са били или им предстои да бъдат Европейска столица на културата. Те ще бъдат придружени с видеоклип, показващ изработката и символиката им.

Инициативата се провежда за втора поредна година. Тя е съвместна проява на общините от региона, които подкрепят кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година, допълва БТА.

През миналата година еднометрови мартеници са били изпратени на 21 побратимени градове в 19 държави по света.

Водещи

Най-четени