Зрелищен спектакъл открива фестивала в Перперикон 13.06 | 14:52

Тази година за посетителите има разнообразие от конкурси, танци и концерти

От Гергана Златкова

Тринайсетото издание на фестивала "Перперикон" тази година ще започне на 22 юни от 21.00 часа с авторския танцов спектакъл на Румяна Бъчварова "Самодивска сватба", в който ще участват и зрителите.

Това каза днес на пресконференция в БТА директорът на фестивала Петър Савчов. 

По думите на Савчов представлението впечатлява с атрактивни аудио-визуални средства и костюми, за създаването на които са използвани над 20 000 мъниста и 600 светлинни диода. Очаква  се да присъства и министърът на културата Петър Стоянович.

На следващия ден 23 юни) "Перперикон 2013" ще продължи с концерт с класическа музика по стихове на Гьоте в Драматично-куклен театър (ДКТ) "Д.Димов" в Кърджали, като освен български музиканти, ще участват и изпълнители от Финландия - Дора Астерстад (цигулка) и Аапо Хакинен (клавесин).

В продължение на три дни - на 25, 26 и 27 юни - в Дома на културата в Кърджали и в ДКТ зрителите ще могат да видят и оценят спектаклите от конкурса за най-добро музикално-танцово представление.

Победителите ще получат голяма парична награда, с която ще могат да финансира свои следващи проекти, обяви Савчов. Фестивалът ще приключи с традиционния хепънинг на Перперикон, включващ зрелищни възстановки и церемонията по връчването на наградата "Златен Перперикон" на виден представител на българската култура.

За първи път от основаването на фестивала през 2001 г. той ще съвпадне с археологическите разкопки в района, които започват на 17 юни /понеделник/, каза проф. Николай Овчаров. 

Той уточни, че екипът му от 80 души ще съсредоточи усилията си в Северния Акропол, където се очакват интересни находки като епископската резиденция и църква.

Разкопките ще продължат до средата на септември, след което ще се прехвърлят на крепостта  Урвич край София, обясни Овчаров.

Най-четени