Отпуснаха 4 млн. лева за "Българския Лувър" 06.03 | 14:02

Парите се отпускат от правителството в оставка за довършване на музея

От Ралица Стоянова

Правителството в оставка предостави 4 млн. лева за довършването на националния музеен комплекс в София. Парите се отпускат по бюджета на Министерството на културата за 2013 г., съобщават от правителствената пресслужба.

Осигурено е и допълнително финансиране от 805 000 лв. за опазване на недвижими културни ценности.

Така нареченият български Лувър свързва няколко съществуващи сгради в центъра на София, намиращи се в карето между бул. "Васил Левски” и улиците "Оборище”, "19 февруари” и "Московска”.

Те ще бъдат обединени в комплекс, развит около напълно обновен вътрешен двор. Музеят ще създаде ново обществено пространство и съвременен културен център, който ще изпълнява функцията на национален културен институт с основна цел събиране, опазване и експониране на произведения на визуалните изкуства.

Предвижда се музеят да се превърне в отправна точка за културния живот на столицата и да бъде нов мощен двигател за представяне на българското изкуство, както и престижна платформа за международни експозиции.

С останалите 805 000 лева ще бъдат финансирани археологически разкопки и консервация на средновековната крепост "Акра” в Черноморец, северната кула на крепостната стена и в зона "Провлака” в Созопол, както и крепостната стена на полуостров Урдовиза – Китен. 

Строежът на музейния комплекс започна в края на септември. 27,3 млн. лв. бяха отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие”.

Водещи

Най-четени