Как спят тюлените 22.02 | 11:16

Във водата лявата половина на мозъка им спи, а дясната остава будна

От Ралица Стоянова

Знаете ли, че тюлените могат да спят във водата и го правят само с лявата половина на мозъка си, докато дясната му половина остава будна? Това са установили резултатите от изследване на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и университета в Торонто, предаде БТА.

"Това е изумително от биологична гледна точка", заяви един от авторите на изследването проф. Джон Пийвър. Тюлените спят по този начин, когато са във водата. Те обаче спят като хората, когато са на сушата. Изследването ни може да обясни този уникален феномен."

Учените идентифицирали химични вещества, които позволяват една част от мозъка да остане будна, докато другата спи.

Ръководителката на екипа, докторантката от университета в Торонто Дженифър Лапиер открила изменения, свързани с различни химични вещества в мозъка на тюлените. Тя установила, че нивото на невротрансмитера ацетилхолин е ниско в спящата част от мозъка и високо в будната му част.

Същевременно учените с изненада констатирали, че веществото серотонин запазва едно и също ниво, независимо дали тюленът е в спящо или будно състояние. Учените досега смятаха, че серотонинът стимулира мозъчната активност.

Тези открития могат да бъдат от полза при бъдещи изследвания на механизмите на съня у хората, отбелязаха още учените.

Водещи

Най-четени