Когато несъвършенството е предимство 03.12 | 22:48

Тайната на цигулките "Страдивариус" се криела в дефектите им

От Георги Георгиев

Тайната на цигулките "Страдивариус" и "Гуаданини" е в малки дефекти във f-отворите им, показа изследване на италиански учени с най-авангардна технология.

Д-р Франко Дзанини e сравнил със синхротрона Елетра в Триест цигулка, измайсторена през 1753 г. от Гуаданини, на стойност 1 милион британски лири, с по-евтини инструменти.

Той изследва в детайли дървото под лака на инструментите. Резултатите показват, че уникалният звук се постига благодарение на малки несъвършенства във f-отворите им, съобщават от Daily Telegraph. Те не могат да се видят с просто око, защото са прикрити много добре.

"Забелязахме много асиметрии в инструментите. По принцип няма причина за тях, но е възможно тези несъвършенства да са направени, за да бъдат отстрани неприятните хармонии, които се получават в симетрични инструменти", каза Дзанини.

В изследваната цигулка "Гуаданини" е имало и малки кръпки в дървото, две дупки от насекоми, както и пукнатина, отбелязва БТА.

Според Дзанини това дава дисбаланс , който допринася за ефекта "хармонично отхвърляне". При него острите хармонии, които могат да направят звука неприятен, се елиминират от резонанса на дървото.

Д-р Дзанини планира да изследва със същата техника и цигулки "Страдивариус" и "Гуарнери", за да види дали теорията му ще бъде потвърдена.

Водещи

Най-четени