Нараства броят на приемните родители в Пловдив 13.02 | 07:54

90 деца са били осиновени през последните 2 години

От Владислав Рашков

90 деца са били осиновени в Пловдив през последните две години, информира БТА, позовавайки се на директора на "Социално подпомагане" Надя Танева.

По думите на Танева възрастта на кандидат-осиновителите пада и все повече млади семейства, често с репродуктивни проблеми, осиновяват сираци.

Преобладава изискването сред кандидатите детето да е с български произход, като често има предпочитания за пола и възрастта му. Заради това много семейства чакат с години.

Към момента 54 семейства са одобрени в град Пловдив.

Забелязва се отлив на хората, които се срамуват от намерението да осиновят дете.

"Сега вече осиновяването се приема за нещо нормално и похвално", коментира Танева. Тя уточни, че обучението на приемните родители трябва да се състои преди самото кандидатстване, защото има много родители, които не знаят спецификата на родителството.

Нараства броя на самотните приемните родители, като най-често става въпрос за жени над 45 години, без брак зад гърба си.

В Смолянска област има най-много желание за осиновяване, но децата трябва да са поне над 4 години, защото няма адекватна медицинска помощ.

Всеки приемен родител по проекта "И аз имам семейство", който цели децата да бъдат изведени от институцията, получава месечно възнаграждение от 377 лева плюс издръжка за всяко дете, допълни Танева.

Водещи

Най-четени