Решават дали да има стачка във ВМЗ-Сопот 04.07 | 09:56

Кредитът, изтеглен за заплати, е стигнал само за по един аванс

От Ралица Стоянова

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и икономическият министър Делян Добрев ще обсъдят днес положението във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, информира БНР.

В зависимост от изхода от срещата от синдиката ще преценят дали да започнат процедура за ефективни протести в предприятието.

"Хората са бедни и гладни. Собствеността не е важна, дори и да има приватизация, но трябва да се задвижи предприятието и хората да могат да работят", заяви лидерът на "Подкрепа" в дружеството Димитър Атанасов. "Очакваме държавата да си влезе във функцията", каза още Атанасов. По думите му ВМЗ Сопот е перлата на военния комплекс, 100% държавно предприятие и трябва да заработи.

Работниците твърдят, че са в омагьосан кръг. Шефовете им обясняват, че няма заплати, защото няма договори. Кредитът, който трябваше да бъде изтеглен за изплащане на работните заплати, вече е факт, но той стига само за един аванс.

Служителите в завода не са получили част от заплатите си за януари. През април и май пък не са взели нито лев. За туширане на напрежението преди седмица са им платени аванси, които са 30 на сто от месечните възнаграждения за юни, информира БНТ.