С икономическия растеж идват по-високи осигуровки за пенсии 14.12 | 14:41

В момента покачването им е невъзможно, категоричен е Адемов

От Христина Рафаилова

Надеждите на управляващите за икономически растеж може да значат за българите по-висока пенсионна вноска. Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов пред dariknews.bg.

Ако оптимистичните прогнози за развитието на икономиката се сбъднат, може да се мисли за по-високи осигуровки за старост, заяви той.

Адемов коментира, че в момента е невъзможно вноската да се вдигне, тъй като това ще натовари в прекалена степен и служители, и работодатели. 

"Ако сега се натоварят работодателите и служителите, ще намалим разполагаемия доход, ще ограничим потреблението, може да има съкращения на работници", допълни министърът.

Той уточни, че увеличението ще се случи плавно. 

Адемов се обяви против идеята почивните дни по празниците да се приспадат от полагаемия платен отпуск. Той обаче призна, че има прекалено много дни у нас, в които не се работи, и вероятно ще се търси компромисен вариант те да се компенсират. 

Според него това създава сериозни затруднения, особено за производствата, които изискват непрекъсната работа, допълнителни смени и съответно им излиза по-скъпо.

Той изрази мнение, че у нас проблемът не е безработицата, а заетостта. "Ако заетите се увеличават, ще има повече доходи, по-високи приходи в системите", заяви той. 

Министърът отбеляза още, че на фона на бюджетите на Дянков, подготвеният от сегашните управляващи Бюджет 2014 е много по-социален.

Адемов заяви, че трябва да се намали процентът на данъците, които влизат в пенсионната система.

Водещи

Най-четени