Включиха захранването с високо напрежение на "Фукушима" 19.03 | 09:38

Техници и пожарникари продължават да работят по системата за охлаждане

От Елена Коцева

Въпреки изключително високите равнища на радиация, кабелът за захранване с високо напрежение успешно е включен към авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1".

Специалистите се опитват да възстановят системата за охлаждане, за да могат да се охладят прегрелите горивни пръти. Спадането на температурата е критично необходимо, за да се предотврати силното изтичане на радиация и дори изхвърляне.

Покривите на пети и шести реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" бяха пробити, за да бъдат предотвратени експлозии.

В момента се ремонтира системата на електроснабдяването във вътрешността на АЕЦ-а, където равнището на облъчване продължава да е крайно високо.

След това ще бъде извършена проверка на охлаждащото оборудване последователно във втори, първи, трети и четвърти енергоблок.

Най-малко пострадалите пети и шести енергоблокове вече са включени към дизелови генератори. Там системата за охлаждане функционира и температурата се понижава.

Най-критична остава ситуацията в трети реактор. Охладителната система в този реактор не работи, което по всяка вероятност е довело до разтопяване на ядрено гориво.

Пожарникари подновиха тази сутрин обливането на трети реактор с вода от хеликоптери. Само през изминалата нощ бяха излети над 90 тона вода.

Официално броят на жертвите от земетресението от 11 март достига 9 197 души. След труса от 9.0 по Рихтер страната бе залята и от вълни цунами, в следствие на което аварира АЕЦ-а.

За изчезнали се водят 10 905 души, до момента са разпознати телата на 3009 души. Домовете си напуснаха 387 хиляди японци.

Водещи

Най-четени