ЕП иска санкции срещу политици от Беларус заради изборната криза 13.01 | 12:01

Евродепутатите поискаха забрана на пътувания на белоруски политици, както и замразяване на финансовите им активи

От Деляна Петкова

ЕС трябва да наложи забрана на политици от Беларус да посещават територията на общността заради кризата в страната, която настъпи след изборите на 19 декември 2010 година. Това настоя комисията по външни отношения към Европейския парламент. Късно снощи европейските депутати дебатираха ситуацията в Беларус.

Освен забраната за пътуване исканията са още и за замразяване на финансови активи на политиците. Предложението на комисията е санкциите да бъдат премахната при освобождаването на лидерите на опозиционните партии от затвора.

Евродепутатите поискаха още финансова подкрепа на гражданското общество в Беларус, независимите медии и неправителствените организации в страната. Поискани бяха още стипендии за студенти и ученици от Беларус, както и намаляване на таксата за туристически визи, издавани на белоруски граждани.

iNews припомня, че на 16 декември в Беларус се проведоха президентски избори. Според избирателната комисия сегашният президент Лукашенко печели убедително нов мандат. Опозицията обаче обяви изборите за манипулирани. В цялата страна протестиращи граждани излязоха на улицата, което предизвика отпор от страна на полицията.

Водещи

Най-четени