Западният свят бойкотира клетвата на Лукашенко 21.01 | 08:37

От Елена Коцева

Държавите от ЕС няма да вземат участие в мероприятията по встъпване в длъжност на беларуския президент Александър Лукашенко.

"Това решение беше взето единодушно от всички 27 държави от ЕС", заяви официалният представител на Европейската комисия Мая Коцянчич, цитирана от Интерфакс.

Временният представител на САЩ по въпросите за Беларус Майкъл Скенлън също няма да присъства на церемонията.

САЩ поддържат резолюцията на Европарламента за незабавно въвеждане на санкции срещу ръководството на Беларус заради реакцията му на декемврийските акции на опозицията и са готови да предприемат допълнителни мерки в тази насока.

Вчера Европарламентът прие резолюция, в която иска да бъде забранен достъпът на беларуски чиновници, съдии и ръководители на силите за сигурност, които са участвали в погромите след президентските избори в страната на 19 декември.
Условие за отмяна на санкциите е освобождаването на арестуваните лидери на опозицията.

Лукашенко е начело на Беларус от 16 години и това е четвърти президентски мандат за него. Определян е като последния авторитарен ръководител от съветски тип в една изключително консервативна страна.

Проведените пред декември месец избори бяха проследени от над хиляда международни наблюдатели, но опозицията вече сигнализира за фалшификации и призова за демонстрации веднага след затварянето на избирателните секции. След изборите 7 опозиционни лидери и опоненти на Лукашенко бяха арестувани от силовите органи.

В резолюцията си от вчера ЕС призова Беларус да проведе повторно изборите, заради сериозните нарушения на правата на човека. 

 

Водещи

Най-четени