ЕП размаха пръст на Лукашенко 20.01 | 17:01

Депутатите поръчват на Съвета на Европа да въведе санкции

От Елена Коцева

Европейският парламент прие резолюция, в която призовава веднага да се въведат санкции по отношение на Беларус.

Резолюцията призовава Съветът на Европа да въведе забрана за издаването на визи и да се замразят авоарите на ръководителите и висши чиновници на страната в банки от страни членки на ЕС.

В списъка в позициите, които биха били засегнати от санкциите влизат и магистрати, сътрудници на съдебната система, както и силовите системи – държавни служители, които, според ЕС, по един или друг начин са способствали за фалшификацията на президентските избори, провели се през декември 2010 година.

Като условия за снемане на санкциите и отново регулация на отношенията с Беларус, европейските депутати поставят освобождаването на всички опозиционни лидери, арестувани във връзка с изборите. Към момента се знае, че от 7 задържани, все още 6 се намират в ареста.

Европейският парламент призовава Беларус да проведе изборите отново и в съответствие с международните стандарти.

Полша въведе още във вторник санкции в едностранен режим.

Днес също така президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди на правителството да подготви ответни мерки, с които да отговори на ограничителния режим на ЕС.

В случай че някой се опита да въведе против страната икономически или други санкции, ние сме длъжни незабавно да реагираме, като подготвим също мерки, включително и най-жестоки ограничения", цитира Интерфакс поръчката на Лукашенко.

Санкции от Европейските спрямо Беларус бяха въведени още през 2006 година, при предишните избори, спечелени пак от Лукашенко. През 2008 година отношенията с бившата съветска република частично се позатоплиха и доведоха до раздвижване както в икономически, така и в политически план.

Провеждането на изборите и победата на Александър Лукашенко обаче отново смрази атмосферата между западните страни и Беларус.

Инаугурацията на Александър Лукашенко ще се състои в петък, но дипломатите от страните на Европейския съюз смятат да бойкотират церемонията. 

 

Водещи

Най-четени