Лукашенко гледа към четвърти мандат 19.12 | 14:23

Беларус днес избира президент измежду рекордни 10 кандидати

От Елена Коцева

Беларус избира днес своя президент в един почти предизвестен вот. Очаква се отново да победи досегашният държавен глава Александър Лукашенко.

Лукашенко, който е начело на Беларус от 16 години, се бори този път за поста с още 9 претенденти. Ако той спечели, това ще бъде четвъртият президентски мандат за него.

Близо седемте милиона беларуски гласоподаватели избират между рекордните 10 кандидати за висшия пост. По всичко обаче личи, че Александър Лукашенко е на път да спечели четвърти мандат.

Вотът се следи от над хиляда международни наблюдатели, но опозицията вече сигнализира за фалшификации и призова за демонстрации веднага след затварянето на избирателните секции.

Около 30% от избирателите са гласували предварително, според закона, който им дава възможност да направят това. Именно от тази процедура опозицията се опасява най-много, тъй като смятат, че чрез нея вотът ще бъде фалшифициран.

Според опозицията техните бюлетини "стават жертва" на масови измами и веднага биват подменяни от управляващите с бюлетини на Лукашенко.

Заради опасенията си от фалшификации на вота, опозицията е насрочила за тази вечер протест в центъра на Минск. Преди няколко дни руски медии съобщиха, че военни с техника се придвижват към столицата Минск и заемат стратегически позиции в близките поделения.

В телеграма, чието съдържание огласи сайтът "Уикилийкс", американски дипомати наричат Лукашенко "човек с явно разстройство", който "има намерение да се задържи на власт до безкрай".

Водещи

Най-четени