Ексшефът на ЦРУ: Атаката в Бенгази бе терористична 17.11 | 12:27

Ранното огласяване на истината е щяло да затрудни разследването, смята Петреъс

От Владислав Рашков

Бившият шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, който подаде оставка заради любовна афера с биографа си Паула Бродуел, е заявил пред американския Конгрес, че атаката срещу американското консулство в Бенгази е било терористичен акт.

В нея загинаха четирима дипломати, между които беше американският посланик Кристофър Стивънс.

По думите му информацията, която е била пусната в публичното пространство не е отговаряла на истината, защото в това време са били следени подозрителни групи, замесени в атентата. Спред него ако истината е била излязла наяве, разследването е щяло да се затрудни.

Първоначално ЦРУ съобщи, че атаката е била спонтанна. Само седмица след атентата обаче Националният център за контратероризъм излезе със становище, че атаката е била терористична, но хипотезата остана висяща.

Показанията на ген. Петреъс идват, седмица след като той подаде оставка като главнокомандващ разузнавателния орган. Той е уверил комисията в Капитолия, че мотивът за оставката му е само и единствено връзката, която е имал с Бродуел, а не неспособността му да се справи с терористичната атака в Либия.

След разпит от конгресмени за личния му живот при затворени врата общото мнение било, че Петреъс не е застрашил националната сигурност на страната. Въпреки че изслушването протече извън медийния досег, конгресменът Питър Кинг направи изявление след това, и заяви, че ген. Петреъс е говорил за събитията в Либия.

Според него въпреки твърденията на Петреъс, все още не е ясно кой е потвърдил информацията, че атаката е имала общо с протеста, който се провеждаше непосредствено преди атентата. Повод за него стана провокативната лента "Невинността на мюсюлманите", която успя да предизвика гняв в целия ислямски свят.

След оставката на Петреъс стана ясно, че неговата любовница Бродуел се е сдобила с класифицирана информация, но двама отрекоха тя да е дошла от генерала. Аферата коства оставката и на генерал Джон Алън, който командваше американски военни сили в Афганистан. Името бе замесено с името на жената, която е знаела за връзката между Бродуел и Петртреъс – Джил Кели. Ген. Алън е водил "флиртуваща" кореспонденция, което според военното американско право се счита е забранено. Той обаче отрича да е изпращал писма

Водещи

Най-четени