Мнимите ромски родители в Гърция бяха изправени пред правосъдието 21.10 | 17:11

Обвинени са в отвличане и за фалшивото свидетелство за раждане

От Филипа Тодева

Гръцката прокуратура повдигна обвинение на двамата роми, които твърдят, че са родители на малко русо момиченце. Мнимите родители ще отговарят пред Темида за отвличане и притежание на фалшиво свидетелство за раждане, пише DPA.

Случаят придоби известност през миналата седмица, когато детето бе забелязано в ромски лагер край град Фарсала на около 280 километра от Атина по време на полицейска операция във връзка с трафик на наркотици.

Полицията заподозряла, че нещо не е наред, тъй като детето е с бяла кожа, за разлика от членовете на катуна, където е забелязано то. В последствие са били направени ДНК тестове, според които момиченцето няма нищо общо с двамата роми.

Продължава издирването на истинските родители. Полицията ще публикува снимки на мъжа и жената, при които живееше детето, с надеждата, че това ще помогне за намирането на биологичните му родители.

Русото момиченце със зелени очи, наричано в лагера Мария, първоначално бе сметнато за около 4-годишно, но според благотворителната организация "Детска усмивка", поела грижите за детето, то е на 5 или 6 години, допълва БТА.

Гръцката полиция, подпомагана от Интерпол, започна мащабно разследване, за да установи дали детето не е жертва на мрежа за търговия с хора или с човешки органи.

Адвокатът на двойката роми Мариета Палавра твърди, че детето е било изоставено и те са го прибрали. Тя каза за телевизия Sky, че биологичната майка на момиченцето, чужда гражданка, е искала да се отърве от него.

Свидетели, които съпроводиха ромската двойка до прокурора, заявиха, че биологичните родители на момиченцето са роми от България, които са изоставили детето, когато е било само на 15 дни.

Водещи

Най-четени