Парадокс! Сирийци и иракчани се местят в Европа, а косовари заемат местата им 02.12 | 16:54

Цели семейства от Косово на страната на „Ислямска държава“

От iNews.bg

Милиони емигранти от Близкия Изток се изнасят към Европа. Само бежанците от Сирия са над 4 милиона, половината от които са в Турция, Ливан и Йордания.

В същото време жители от Западните Балкани започват обратния процес. Стотици косовари напускат Европа и се местят в Сирия и Ирак. Цели семейства с деца се местят в Близкия Изток.

От началото на въоръжения конфликт в Сирия около 300 косовари са отишли да се бият на страната на "Ислямска държава" или "Ал Нусра" в Сирия и Ирак.

Според службите на Прищина тези две организации привличат албанци от всички части на Балканите и в момента в техните редици има около 80 косовски албанци. В документа се подчертава, че сред тези 300-те души е имало жени и непълнолетни. "Сред терористите има и 40 жени, които са заминали с мъжете си, за да се сражават на страната на терористите, а някои от тях взеха и децата си”, пише косовският портал "Експрес”, цитиран от БГНЕС.

Директорът на полицията Юан Кека съобщи, че най-много са заминали в Ирак и Сирия. Той уточни, че около 50 души, граждани на Косово, са убити по време на войната в двете страни. По-голямата част от заминалите вече са се върнали или са напуснали зоните с военни действия. "Тези, които се върнаха в Косово, бяха изправени пред съдебни процедури”, каза Кека.

Той съобщи, че няма никаква информация относно съдбата на Лявдин Мухаджири от Качаник, който е сред най-зловещите терористи в Сирия. "Срещу него е издадена международна заповед за арест и той ще бъде задържан, където и да бъде намерен по света”, каза Кека.

Основният маршрут на заминаване на косовските терористи е през летището в Скопие, откъдето заминават за Истанбул и след това се отправят за Сирия и Ирак, допълва БГНЕС. 

Водещи