Пушек над АЕЦ „Фукушима“, евакуират част от работниците 21.03 | 14:13

Появиха се информации за два пушещи реактора

От Нели Минчева

Заради пушек, излизащ от 3-ти реактор на АЕЦ "Фукушима", са евакуирани част от работещите в пострадалата от земетресението в Япония ядрена централа. Това предава АФП, позовавайки се на съобщение на оператора на съоръжението Tokyo Electric Power (Tepco).

От Агенцията за ядрена сигурност пък съобщават за спряно излизане на дим от друг реактор – 2-ри.

Това са първите значителни инциденти в централата, за които се съобщава от миналата сряда насам. Oбектът пострада сериозно от земетресението на 11-ти март.

Трети реактор е засегнат най-силно от бедствието и най-много усилия са насочени към неговото обезопасяване.

И шестте реактора на централата са свързани с енергийната инфраструктура, но оборудването трябва да бъде тествано от техниците, преди да започне отвеждането на електроенергията, пише агенцията. Целта е да се избегне късо съединение.

Според обществената телевизия NHK тези тестове може да отнемат два-три дни.

В момента нормално функционира охладителната система единствено на 5-ти реактор, който бе спрян за поддръжка по време на земетресението и който не е бил засегнат от експлозията в централата.

Населението в Япония остава изключително разтревожено около случващото се във "Фукушима", въпреки уверенията на властите, че нивото на радиоактивност в дъжда, чешмяната вода и някои хранителни продукти не застрашават здравето.