Световните лидери на колене! Папата е super star 11.12 | 17:42

Time обяви Франсик за Човек на годината

От Христина Рафаилова

Папа Франциск  би по популярност световните лидери. Главата на Римокатолическата църква задмина и най-търсената личност за годината -  скандалния Едуард Сноудън.

За едва 9 -месечната си кариера като папа Берголио успя да стане Човек на годината на Times. 

Според изданието той успял за краткото време, в което ръководи Ватикана,  да окаже най-голямо влияние на хората от целия свят.  Издателите на медията твърдят, че Берголио се е превърнал в новия глас на съвестта. 

"Рядко някой "нов играч" успява за толкова кратко време да привлече толкова бързо огромно внимание към себе си", коментира един от мениджърите на Time  Нанси Гибс. Според нея Франциск е влязъл в  сърцата и съзнанието на млади и стари, на вярващи и атеисти.

Преди седмица изданието обяви петимата финалисти, борещи се за титлата "Човек на годината".  Папата успя да победи сирийския президент Башар Асад, чиято страна със сигурност докара големи грижи на целия свят. Франциск "би" и тексаския сенатор Тед Круз и гей активистката Едит Уиндзор.  

"Това, което прави папата толкова важен, е скоростта, с която успя да завладее съзнанието на милионите, които се бяха отказали от вярата в католическата църква", коментираха от Time при обявяването на тазгодишния победител. 

Според издателите в рамките на месеци главата на Римокатолическата църква успял да развие "лекуващата" роля на светата обител.  Той успял да покаже, че духовната институция е слуга на хората, който се грижи за страдащите. 

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди коментира, че  обявяването на папата му за  лидер на Ватикана не е изненада, след огромният отзвук, който предизвика избора му.

Водещи

Най-четени