Франция призна новата опозиция в Сирия 14.11 | 21:39

САЩ все още се колебае в абсолютната си подкрепа

От Владислав Рашков

След първоначално колебание Франция призна Сирийската национална коалиция, пише New York Times.

В същото време САЩ все още не са взели решение за пълното признание, като заявиха, че чакат новия опозиционен орган да получи одобрението на сирийския народ.

Решението на Париж означава, че французите ще снабдяват с оръжия опозицията. Новият лидер на обединението Моуаз Алкхатиб каза, че очаква международното признание на всички западноевропейски страни и се надява, че това ще доведе на оръжеен арсенал.

Сирийската национална коалиция бе сформирана в неделя (11 ноември) след близо седмица преговори между всички опозиционни организации. Лидерът Алкхатиб бе избран без възражения.

Въпреки че Вашингтон се въздържа от предоставяне на оръжия, хуманитарни помощи в размер 30 млн. долара бяха отпуснати на пострадали в гражданската война, което прави общо 200 млн. долара от началото на конфликта.

Франция е първата западна страна, която призна СНК, след като шест държави от Персийския залив дадоха подкрепата си за опозицията. Сред тях са ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман, Кувейт и Бахрейн и Катар.

Към момента Сирия е под европейско ембарго на оръжия, но президентът Оланд каза, че въоръжаването ще бъде преразгледано с формирането на преходно правителство.

От своя страна САЩ в лицето на Хилари Клинтън заяви, че прехвърлянето на властта от Сирийския национален съвет в новата организация е положителен знак, но не даде ясен знак за повече подкрепа.

Междувременно сирийски правителствен самолет обстреля град много близо до турската граница. Градът е Рас Ал-Аин и е под бунтовническа обсада от миналата седмица. Reuters съобщава, че хората там са с изчерпани запаси на муниции.

Междувременно заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мукдад съобщи, че срещата в Доха е била отказ от стремежите за мирното разрешаване на конфликта и че тези действия се считат от правителството за обявяване на война.

Русия от своя страна, която не заема позиция в конфликта, и е блокирала намеренията на Съвета за сигурност за резолюция срещу Сирия, осъди страните, които са признали опозицията. Според премиера Дмитрий Медведев въоръжения конфликт ще се разрасне с подкрепата, на която и да е страни.