Хосни Мубарак подаде оставка 11.02 | 18:28

Контролът над страната ще бъде предаден на военните

От Елена Коцева

Президентът на Египет Хосни Мубарак подаде оставката си.

Новината, която протестиращите по улиците на Египет очакват от седмици, съобщи вицепрезидентът на страната Омар Сулейман.

По думите му, контролът над страната ще бъде предаден на военните.

Явно ситуацията в северноафриканската държава продължава да бъде изключително нестабилна, тъй като едва вчера в обръщението си към нацията, излъчвано пряко по държавната телевизия, Мубарак отстояваше идеята си да остане на ръководния за държавата пост до септември месец.
Той обеща на съгражданите си плавен и законов преход на властта, както и за пореден път увери, че няма да се кандидатира за нов държавен пост.

Въпреки това вчера Хосни Мубарак не подаде оставка.

И днес по централните улици и площади на Кайро се събраха стотици хиляди протестиращи, а една от основните опозиционни групировки Братя мюсюлмани призова протеситте да продължат до истинска победа.

Протести и ситуация близка до гражданска война обхванаха Египет преди три седмици - едва няколко дни след като своеобразно предаване на властта стана в Тунис.

Малко по-рано през деня Висшият военен съвет в страната обяви, че действащото 30 години извънредно положение ще бъде отменено. Това беше едно от основните искания на демонстрантите.

На практика обаче думите на вицепрезидента от днес означават, че в страната се въвежда военно положение.

"Това е най-великият ден в живота ми", заяви египетският опозиционен лидер Мохамед ел Барадей след като новината за оставката на Мубарак беше разпространена.

В интервю за агенция Ройтрес Барадей коментира: "Чакаме този ден от десетилетия. Всички ние нямаме търпение да работим с армията, за да подготвим свободни и честни избори. С нетърпение очаквам преходния период на споделяне на властта между армията и народа".

Той не каза дали ще се кандидатира за президент.

Демонстранти и в момента се събират в центъра на Кайро, на площад Тахрир – арена на ежедневни протести и сблъсъци.

Водещи

Най-четени