Барселона и Реал Мадрид се впускат във втора битка за "Уембли" 03.05 | 12:41

Каталунците имат преднина от два чисти гола след първата среща на "Бернабеу", но Реал Мадрид ще се бори до последно

От iNews.bg

Неспортменство. Симулации. Изблици на нерви. Противоречия. Твърде малко футбол и твърде много война. Едва ли много от нас са вярвали, че с подобни думи бихме описали двубой между Барселона и Реал Мадрид - фамозното испанско "Ел Класико", събиращо милиони привърженици на красивата игра пред телевизионния екран.

За съжаление, подобна бе картинката преди шест дни на ст. "Сантяго Бернабеу" в Мадрид, когато Барселона надделя с 2:0 над своя архисъперник и е на 90 минути от финала на Шампионската лига на "Уембли". Аржентинският магьосник на "лос кулес" Лионел Меси прониза "кралския клуб" с две попадения в края на мача, но дори и едното от тях - незабравимо и предизвикващо въздишки, остана в сянката на скандалите и всеобщата футболна война между двата колоса на испанския футбол.

Сега е време за още 90 минути, в които получаваме нов шанс поне да се надяваме, че тези иначе невероятни футболисти ще ни зарадват с нещо красиво и запомнящо. Барселона вече с единия крак на финала на надпреварата, но Реал Мадрид няма друг избор, освен да се бори. Да отидеш с пасив от два чисти гола на "Камп Ноу" винаги звучи ужасяващо, но макар и днес да бъде на трибуните, Жозе Моуриньо си остава непредвидим фактор във футболната игра.

Акцентите

Вчера каталунците бяха зарадвани с новината, че Андрес Иниеста и Ерик Абидал се завръщат в групата от състезатели на Хосеп Гуардиола за сблъсъка. Иниеста пропусна първата среща на "Бернабеу" поради травма, но вече е напълно възстановен. Истинско щастие в Барселона обаче предизвика завръщането на Ерик Абидал, който претърпя операция за премахване на туморно образувание от черния си дроб. Вчера французинът получи и поздравленията на своите съотборници, които се наредиха в кръг около него и го дариха с топли аплодисменти.

Контузени в лагера на "блаугранас" продължават да бъдат левите бранители Адриано и Максуел, докато резервният вратар Хосе Мануел Пинто е наказан, заради изпълненията си преди седмица. Други проблеми за Пеп Гуардиола няма, като на този етап изглежда изключено той да рискува с включването на Абидал в игра. Хавиер Масчерано пък отново ще партнира на Жерард Пике в центъра на отбраната, докато Карлес Пуйол ще запълни дупката на левия бек. Остава и да видим дали Андрес Иниеста ще попадне сред титулярите, имайки предвид, че съвсем наскоро получи зелена светлина от лекарския щаб на клуба.

Вероятен състав на Барселона: Валдес, Алвеш, Масчерано, Пике, Пуйол, Бускетс, Шави, Иниеста, Педро, Меси, Вия

Далеч по-сериозни изглеждат проблемите на Жозе Моуриньо, имайки предвид и факта, че той няма да присъства на резервната скамейка на своя тим. Двама от дефанзивните стълбове на "лос меренгес" - Серхио Рамос и Пепе са наказани за втората среща, но за сметка на това сред единадесетте се завръща португалецът Рикардо Карвальо, който изтърпя своето наказание.

Имайки предвид отсъствието на Пепе в средата на терена и нуждата, която Реал Мадрид има от голове във вратата на Виктор Валдес, имаме основания да очакваме малко по-офанзивна постройка на деветкратния европейски шампион тази вечер. Най-вероятно Моуриньо ще изостави използваната досега схема с трима дефанзивни полузащитника, придавайки по-атакуващ отенък на своя отбор. Барселона чувства проблеми, когато трябва да се справя със скоростта на съперника, а присъствието на Кристиано Роналдо, Анхел Ди Мария и Месут Йозил трябва да държи каталунците нащрек.

Вероятен състав на Реал Мадрид: Касияс, Арбелоа, Карвальо, Албиол, Марсело, Алонсо, Диара, Йозил, Ди Мария, Роналдо, Адебайор

Какво казват треньорите

"Не знам какво да очаквам от Реал Мадрид. Те разполагат с толкова силен състав, че могат да играят по няколко различни начина. Това ще бъде много тежък мач, в който ще видим колко сме силни в психологически план. Знам, че феновете ще ни помогнат, особено ако нещата не се развиват добре. Трябва да бъдем пределно концентрирани, защото този мач ще бъде много труден от психологическа гледна точка. Трябва да разиграваме топката бързо и съм сигурен, че ще има много припряност в действията ни, но феновете ще ни помогнат. Искам предварително да им благодаря". (Хосеп Гуардиола)

"Трябва да уважаваме хората, които казват, че играем дефанзивно. Един от тях е Кристиано Роналдо и ако той трябва да е в стартовата единадесеторка, то той ще бъде. Дали играем дефанзивно или не, ще се види по време на мача. Всичко зависи от това, дали ще бъдем с 11 човека на терена. Има правилни начини да се играе футбол и най-важното е да бъдем на финала. Нашият старши треньор няма да бъде на скамейката и в съблекалнята. Имахме същата ситуация срещу Оксер и победихме с 4:0, така че това няма да бъде проблем. Смятам, че ако има някой, който се чувства зле в момента, то това е Моуриньо, защото няма да може да бъде с отбора си в толкова важен мач. Така че ако спечелим - ще посветим победата на него - той го заслужава. (Айтор Каранка)

Любопитни факти

* Лионел Меси има нужда от още само един гол, за да изравни постижението на Рууд ван Нистелрой от 12 попадения в Шампионската лига за един сезон. В момента фамозният аржентинец има 11 на своята сметка.

* Карим Бензема и Кристиано Роналдо са водещите реализатори на Реал Мадрид в турнира до този момент. И двамата имат по 6 гола, но Бензема бе оставен на пейката в първия двубой с Барселона. Няма да е изненада, ако и тази вечер се случи така.

* Месут Йозил е най-добрият подавач в Шампионската лига през тази кампания. Немският национал е асистирал за 6 от попаденията на "кралския клуб" в турнира.

* За Барселона това ще бъде мач номер 220 в най-добрия клубен турнир на Стария континент. Каталунците са спечелили 125 от тях, в 52 са завършили наравно, а в 42 са загубили.

* Изненадващо, но факт - Реал Мадрид е най-грубият отбор в Шампионската лига. Възпитаниците на Моуриньо са инкасирали 3 червени и 27 жълти картона в турнира до момента.