Блогът на Юнайтед зове: Ако обичаме Бербатов, ще го оставим да си отиде 08.08 | 17:17

В официалния блог на "червените дяволи" се появи кометар, който призовава Юнайтед да продаде българина, за да продължи развитието му

От Михаела Ганчева

Официалният блог на Манчестър Юнайтед therepublikofmancunia.com днес публикува специален материал за Димитър Бербатов, в който се излагат разсъждения около ролята на българина в състава на "червените дяволи" през предстоящия сезон.

"Когато излязоха слуховете за евентуалния трансфер на Бербатов в ПСЖ, видяхме може би най-сериозното признание за любовта на феновете към него, откакто той дойде в клуба. Беше невероятно да се наблюдава как привържениците преценяваха дали той собственоръчно донесе 19-ата титла на Юнайтед.

Когато Бербатов пристигна, той стана част от нападателния екип на тима, в който вече се бяха утвърдили Рууни, Роналдо и Тевес. Този квартет почти никога не беше пуснат в действие, въпреки че Фъргюсън го използва като "атомна опция" в крайна нужда - на четиримата беше възложена задачата да унищожат Тотнъм, когато губихме с 0:2 на "Олд Трафорд" и резултатът беше най-вълнуващо изиграното полувреме от отбора, откакто Рома бе разбит със 7:1. (За справка срещата с "шпорите" се игра на 25.04.2009-та година и през първото полувреме гостите водеха с 2:0, но след почивката Рууни и Роналдо се развихриха с по два гола, а Бербатов заби петото попадение за крайния успех).

Всичко се получаваше в този ден, а фантастичната четворка на Юнайтед изглеждаше сериозно устремена към прозвището "най-великия нападателен екип в историята". Наистина четиримата притежаваха всичко - физика, работоспособност, скорост, повратливост, техника и най-вече въображението да реализира магически голове. Но се оказа, че предпазливият (или мъдрият) Фъргюсън много рядко използваше всички наведнъж, като за последно това се случи по време на финала в Шампионската лига през 2009-та, но вече при 0:2 от Барселона, и то в края на срещата.

Независимо от това Бербатов се задържа в отбора и подобри представянето си през сезоните, но пак не намери мястото си в състава. Той се оказа в ситуация, в която не бе използван от Фъргюсън в големите мачове и увереността му намаля. Също така българинът се провали в опита си да спечели любовта на феновете, на която се радва Рууни.

Трудно е да си представиш как може играч, който е реализирал хеттрик, включващ задна ножица, за победа над Ливърпул, да получи толкова малко признание.

Поради тези причини съм убеден, че от прагматична гледна точка трансферът е правилното решение. ПСЖ е клубът, който се смята, че има интерес, като богат отбор с амбиции за успех е идеалното място да пратиш остаряващ нападател, при положение, че има много млади пробиващи играчи.

Но ако продадем Бербатов, ще загубим нещо много по-ценно - нашият магьосник. Бербатов е в тази категория, която под ръководството на Фъргюсън се състоеше от футболисти като Скоулс, Роналдо и Кантона - тези футболисти караха хората да се изправят на крака. Нани може и да е способен да прави фантастични неща, но феновете не биха станали от креслата си, когато знаят, че резултатът ще е удар в трибуните. Бербатов, както останалите изброени играчи, притежава магия и също така способността да се намира на правилната позиция при разиграване на топката.

Въпреки че много хора не са убедени в твърдението, Бербатов е надежден. Без него ще загубим своята непредсказуемост, защото той отбелязва голове по неподозиран начин, а не разполага с прост репертоар от елементарни голове, които в повечето пъти са скучни.

Но изборът на Фъргюсън от последните мачове в Европа не оставя място за оспорване на решението му да не разчита на Берба - българинът не участва във финала с Барселона, защото може би стилът му на игра не е за модерния футбол - твърде бавен, за да постави под напрежение противниковите бранители, недостатъчно енергичен да пресира халфовете. Вместо това Рууни пое тази роля - играч с наполовина по-малко въображение и способности с топка в крака, но който никога не пренебрегва дефанзивните си задачи. Златан Ибрахимович - най-близкият до Бербатов по стил - се провали в Барселона по същите причини и успехът в Европа му се размина.

Може би вече няма място за въображение, само въображението не може да обръща завързани мачове между гиганти, а само бетонираните отбрани на Бирмингам и Стоук. Геният, който преди години би бил талисмана и вдъхновението на отбора, сега е играч, който се използва само в определени случаи. И на други места се случва подобно нещо - Роналдо и Меси са по-ефективни, когато станаха не толкова атрактивни. Барселона - най-великият отбор на новия век - има модел на разигравания който е лишен от блясъка и безстрашието на бразилските национални отбори, както и от магията на италианските майстори. Стилът на Барса повече прилича на роботизиране на играта, което бихме сметнали за скучно, ако го практикуват германците.

Много е болезнено, но ако Бербатов иска отново да играе най-добрия си футбол, трябва да си отиде. Има много отбори, които ще са идеално място за него, но за съжаление Юнайтед и всеки друг тим с амбиции за триумф в Европа, не е от тях. Ще бъде тъжно да го видим как напуска и спомените ще останат, но, Димитър, аз просто искам най-доброто за теб."

Водещи

Най-четени