Ботев (Пд) изтръгна победата в дербито с Литекс 21.10 | 20:07

"Канарчетата" се наложиха с минималното 1:0, а единственото попадение в срещата бе дело на бразилския нападател Вандер Виейра

От Мариян Найденов

Новакът в А група Ботев (Пловдив) се наложи с минималното 1:0 при гостуването си на Литекс в Ловеч в дерби мач от 9-ия кръг в А група. Единственото попадение в срещата бе дело на бразилския нападател на "канарите" Вандер Виейра в самия край на първото полувреме (45').

Домакините от Литекс започнаха мача по-активно, но атаките им се разбиваха в добре организираната защита на пловдивчани. Първото по-опасно положение пред вратата на Ботев стана още в 6-ата минута, когато Армандо Ваюши центрира добре отдясно, но Ернестас Шеткус успя да улови топката преди Галин Иванов да играе с нея.

В 22-ата минута Исмаил Иса опита късмета си с изстрел от малък ъгъл, но топката мина далеч встрани от вратата на Шеткус. Минута по-късно националът Георги Миланов също стреля, но и неговият удар не бе точен.

Първата добра възможност за "канарчетата" дойде в 39-ата минута, когато при една контраатака, Тодор Неделев бе изведен отлично от Иван Цветков в наказателното поле, но се засуети и топката бе избита от краката му.

Така се стигна до 45-ата минута, когато гостите от Пловдив нанесоха своя удар. Атаката на Ботев започна от Цветков и премина през Неделев, който изведе Вандер Виейра очи в очи с вратаря на Литекс и нападателят не сбърка, пращайки коженото кълбо под плонжа на Илко Пиргов за 0:1.

"Оранжевите" можеха да изравнят веднага след почивката (46'). Георги Миланов стигна първи до една недобре избита топка и веднага стреля от границата на наказателното поле, но Шеткус парира удара му. Малко след това и Галин Иванов пробва късмета си, но изстрелът му бе блокиран от защитник на домакините.

Литекс продължи да натиска, но страхотният в този мач Ернестас Шеткус не позволи на възпитаниците на Христо Стоичков да превземат вратата му. В 62-ата минута удар на Герасим Заков мина на сантиметри от гредата, а малко след това литовският страж спаси опасен изстрел на Галин Иванов.

Домакините пропиляха едно от най-чистите си положения в мача в 68-ата минута, когато Страхил Попов центрира чудесно в наказателното поле, там Заков се размина с топката, а след това Ваюши направи по-трудното в случая, пращайки коженото кълбо над вратата.

Последният шанс на ловчанлии да предотвратят загубата се случи в даденото от главния съдия продължение на мача, когато за малко Илко Пиргов не се озова в прегръдките на своите съотборници. Вратарят на Литекс изрита силно топката към колегата си в Ботев Шеткус, литовецът обаче направи голяма грешка, оставяйки я да се топне, след която тя го прехвърли, но за негова радост срещна напречната греда.

След тази победа Ботев събра 19 точки, с които се утвърди на третото място във временното класиране на А група, а Литекс се смъкна на 5-а позиция с актив от 14 точки.

Водещи

Най-четени