Бриаторе: Алонсо заслужава да бъде най-великият пилот в историята 02.08 | 07:13

"Надявам се след като Алонсо обяви, че ще остане във Ферари до края на кариерата си, да получи, кола, с която ще спечели повече титли от Михаел Шумахер", каза Бриаторе в интервю за радио Onda Cero

От Мариян Найденов

Флавио Бриаторе спечели две световни титли във Формула 1 в тандем с Фернандо Алонсо и заяви днес пред радио Onda Cero, че испанецът заслужава да бъде най-великият пилот в историята на спорта.

"Надявам се след като Алонсо обяви, че ще остане във Ферари до края на кариерата си, да получи, кола, с която ще спечели повече титли от Михаел Шумахер", бяха думите на Бриаторе. "Има пет или шест добри пилоти във Формула 1 и той е най-добрият. След него са Хамилтън, Фетел, Бътън и Уебър."

"Първата световна титла винаги е най-прекрасното преживяване. Първият ни успех с Рено беше много специален, защото Алонсо бе много млад. Ние бяхме заложили толкова много на него, че се почувствах много удовлетворен. Беше невероятен сезон и чудесен спомен."

"Преди всичко Алонсо е приятел, а ние се познаваме от 10-12 години. Работихме заедно доста години и все още имаме добри отношения. Той не само е велик пилот, но и земен човек, много искрен и скромен."

"Между нас казано, имаше някои усложнения, когато спечелихме Световната титла за първи път, но това беше първи успех за Рено и всичко бе невероятно. Да работиш с Фернандо е много лесно, защото той дава важни съвети и на инженерите. Той е един от великите състезатели след Сена, Прост и Шумахер."

"Надявам се да спечели титла с Ферари, защото ще бъде още по-щастлив тогава. Винаги е по-хубаво да побеждаваш в настоящето, отколкото да си спомняш за минали успехи. Иначе според мен инженерите контролират Формула 1 в момента, а пилотите нямат шанс да карат с удоволствие, защото постоянно правят настройки и натискат копчета."

"Трябва да върнем по-нормалните измерения на Формула 1, както беше в дните на Сена, Прост, Менсъл и Алонсо в началото на кариерата му, защото публиката иска да гледа просто битката между пилотите, а не промени в правилата през уикенда на състезание."

"Фетел е млад и много бърз, тази година изпусна много малко точки и може би новата му титла е дори по-сигурна. Ако Фернандо караше за Ред Бул, щеше да печели с огромни разлики, затова трябва да уважаваме инженерите на Ред Бул за чудесната им работа. Още след първия кръг казах, че Ферари трябва да промени колата си, защото вече шампионатът при конструкторите е свършен", заключи Бриаторе.

Водещи