България изстрада мястото си във финалната осмица на Световната лига 01.07 | 21:19

Момчетата на Радо Стойчев загубиха от Русия с 2:3, но се класираха за финалите в Полша след страхотна битка във Варна

От Краси Киров

Националният отбор на България по волейбол загуби второто си домакинство на Русия от Световната лига с 2:3 (14:25, 25:23, 13:25, 25:22, 12:15) , но завърши мача като победител, спечелвайки най-ценната точка в груповата фаза на турнира, която класира отбора на финалите му след 4-годишна пауза.

Четирите точки от двата мача със Сборная и 22-те в общия актив на българите са напълно достатъчни на момчетата на Радо Стойчев да изпреварят отбора на Сърбия, останал с 21 пункта на второто място на група С.

Сладкият триумф за Българите дойде след страхотна борба, в която лидерите на отбора Матей Казийски и Владо Николов, подкрепяни от младите си съотборници успяха да пречупят мощния съперник и да измъкнат ценните два гейма въпреки сериозното си изоставане от руснаците в по-голямата част от мача.

Възпитаниците на Владимир Алекно стартираха срещата отлично и с няколко бомбени сервиса поведоха с 5:1. Тежкият начален удар, който намираше очертанията на българското поле и напрежението върху "лъвовете" от спечелването на задължителна точка в мача позволиха на руснаците не само да запазят предимството си, но и да го увеличат до 12:6 и 16:10. При резултат 22:14 Радостин Стойчев реши да стабилизира посрещането в тима с включването на второто либеро Мартин Божилов на мястото на Тодор Алексиев. В последствие в игра се появи и Георги Братоев, но българите не успяха да запишат и точка до края на гейма - 25:14.

Националите започнаха по-добре втората част и дори поведоха за първи път в мача при 4:3, но няколкото грешки в атака на "лъвовете" и добрата защита на Русия отново даде преднина на гостите 8:4 на техническата пауза. Последва поредният руски обстрел от сервис линията, който безмилостно покачи резултата на 13:6 и внесе допълнителен смут в играта на нашите. Така на помощ се яви опитният Владимир Николов, който изпълни ролята си на капитан и поведе отбора към желания обрат, въпреки явните си болки от неотшумялата контузия в стъпалото. Включването на Владо покачи значително увереността в отбора и тимът започна постепенно да топи изоставането си, за да стигне до само точка пасив. Страхотен сервис на Матей Казийски, който предизвика руснаците да сбъркат взриви трибуните на зала Конгресна при 22:21 за българите, а точка на спора във втората част сложи отлично представящия се Тодор Алексиев с атака по диагонала.

Победата в гейма повдигна духа и очакванията към отбора, но руснаците отново започнаха третата част по-добре. Все пак равенството бе запазено до 10-тата точка, когато основното оръжие на Сборная - сервисът отново проработи с пълна сила и изведе руснаците с четири точки напред на втората техническа пауза - 16:12. Решителният момент, в който отборът ни отново се пречупи бе началният удар на Волков, донесъл 9 поредни точки за гостите и довел до катастрофата в гейма, завършил със скромните за българите 13 точки.

Селекционерът Радостин Стойчев даде шанс на Цветан Соколов да докаже качествата си в решителния четвърти гейм на двубоя, сменяйки го с капитана Николов. Играчът на Тренто не подведе треньора си и се включи ударно в мача с три успешни атаки, които държаха българите близо до руснаците при 6:5 в тяхна полза. Въпреки това обаче отборът, откъснал се сериозно в резултата отново бе този на съперника. Сборная поведе инфарктно с 11:6, но отборът ни показа завиден дух и под бурните аплодисменти на феновете във Варна отново стопи аванса на руснаците. Българите поведоха с 20:19, а в последствие взеха и следващите две точки за крайното 25:22, което осигури златната точката по пътя към паметното им класиране във финалната осмица на Световната лига.

Руснаците не се поколебаха да дадат всичко от себе си и в тайбрека, за пореден път излязоха напред в резултата и заслужено спечелиха с 15:12 точки. Шанс за българите да обърнат развоя на финалния кратък гейм се отвори при 12:11 точки, но звездата на Сборная Максим Михайлов отново се оказа непреодолим на начален удар, носейки крайния успех за тима си.

Водещи

Най-четени