Приятни емоции в лагера на България след класирането в Топ 8 на Световната лига 02.07 | 11:27

"Лъвовете" готови за новото предизвикателство, пътуват за Гданск в неделя

От Краси Киров

Националният селекционер на българския национален отбор по волейбол Радостин Стойчев и капитана Владимир Николов изразиха щастието си от славния успех на тима в тазгодишното издание на Световната лига.

Българите намериха място на финалите в престижната клубна надпревара за първи път от 2007-ма година насам след два страхотни домакински мача с Русия, които осигуриха 4 точки на отбора, достатъчни за влизането в Топ 8 за сметка на тима на Сърбия. Отборът показа завиден дух и психологическа устойчивост във втората среща със Сборная, когато на два пъти успя да изравни резултата и да вземе ценните два гейма, нужни за класирането ни на финалите в Гданск.

"Най-важното в този двубой бе резултата, защото мачът бе много тежък. Не само от техническа гледна точка, но и от психологическа. Момчетата показаха голяма отговорност и за това съм радостен, че се справиха в такъв тежък момент. Защото след убийственият първи гейм за руснаците, където ни размазаха със сервис, бе много трудно да се върнем в мача", бе първият коментар на Стойчев след успеха.

"Много положителни неща се видяха днес. Това е правилната настройка и правилният дух на отбора. Говорихме много, че когото сме в затруднено положение трябва да намираме воля у себе си и  дух за да можем да оставаме в играта. Това беше много важно. Момчетата играха на границата на възможностите си в двата мача. Дори днес, след първия гейм Андрей ми каза, че не може да издържи физически. Радмам се, че той успя да остане на игрището и да играе добре. Така че победите са хубави, но трябва да останем много спокойни и здраво да стъпим на земята, защото ни предстоят много тежки съперници".

"Искам да поздравя Русия за добрата игра. Показаха днес, че са много по-добри или много по-добре подготвени от нас", коментира капитанът Владо Николов на пресконференцията след последния мач на българите в груповата фаза на турнира. "Радвам се, че успяхме да издържим на напрежението. В срещата използвахме всичките си налични оръжия. Щастлив съм, че за първи път от 2007 година насам ще играем на финалите на Световната лига, въпреки настроенията и атаките срещу отбора".

"Радвам се, че успяхме да покажем характер и мъжество, а в близко бъдеще се надявам да покажем и волейбол на високо ниво. Надявам се това бъдеще да е на финалите на Световната лига. Работим на ниво и ще се раздаваме максимално във всеки мач. Радвам се, че постигнахме този резултат, въпреки всички контузии в отбора. Усещането да си капитан на хора, които се раздават на 100 процента на тренировки и мач е чест. Попадането на финалите на лигата е резултат на много работа", допълни той.

Отборът, воден от Радостин Стойчев, ще отпътува за София в събота, 2 юли, с полет от Варна в 11.40 часа.Нашите ще почиват един ден в събота, а в неделя отпътуват от летище София в 14.40 часа с полет София-Варшава-Гданск.

Водещи

Най-четени