България с категорична победа над Чехия 12.08 | 19:40

Възпитаниците на Радостин Стойчев не оставиха никакви шансове на съперниците си, записвайки чиста победа с 3:0 (25:21, 25:18, 25:18) гейма

От Мариян Найденов

Националният отбор на България по волейбол постигна категорична победа над Чехия в откриващия мач от тристранния приятелски турнир в "Арена Армеец". Възпитаниците на Радостин Стойчев не оставиха никакви шансове на съперниците си, записвайки чиста победа с 3:0 (25:21, 25:18, 25:18) гейма.

Освен България и Чехия, на турнира в новото спортно бижу на София участва и отборът на Франция, като състезанието се явява подготовка на съставите за предстоящото през септември Европейско първенство.

"Лъвовете" започнаха много активно и веднага взеха инициативата в мача. На първото техническо прекъсване Матей Казийски и компания водеха с 8:5. Българите продължиха да играят много добре и на втората задължителна пауза успяха да увеличат преднината си на 4 точки - 16:12 след технична атака на капитана Владимир Николов. В края на гейма чехите се вдигнаха на щурм и намалиха разликата само до една точка при 20:19, но "лъвовете" веднага си върнаха преднината за 22:19 след чудесна блокада на Цветан Соколов. Националите не позволиха изненада и спечелиха първата част с 25:21.

Възпитаниците на Радостин Стойчев прехвърлиха инерцията от първия и във втория гейм и дръпнаха с 3:0. След това двата отбора играеха точка за точка и първото техническо прекъсване настъпи при две точки преднина за България - 8:6. Разликата набъбна на пет точки - 11:6 след две атаки на Матей Казийски и блокада на Виктор Йосифов, което принуди наставникът на Чехия Ян Свобода да поиска прекъсване. Преднината на България се запази и на втората техническа пауза - 16:11, а до края на гейма националите не изпуснаха инициативата и поведоха с 2:0 в геймовете след 25:18.

Третият гейм се разви аналогично на предишните два, като България поведе с 8:6 на първото техническо прекъсване, след което разликата се увеличи на четири точки при втората пауза - 16:12. До края на частта преднината на "лъвовете" непрекъснато се увеличаваше, за да затворят гейма и мача след 25:18 и 3:0.

Утре "трикольорите" почиват, а от 18:00 часа един срещу друг излизат Чехия и Франция. Турнирът ще бъде закрит с мача България - Франция в неделя, отново от 18:00 часа.

Най-четени