Георги Братоев взе наградата за най-добър разпределител в Лондон 13.08 | 09:17

Разпределителят на Левски спечели в конкуренцията на американеца Доналд Съксо и плеймейкъра на Бразилия Бруно Резенде

От Мариян Найденов

Българският плеймейкър Георги Братоев официално бе обявен за най-добър разпределител на олимпийския волейболен турнир в Лондон.

Въпреки че България понесе две поражения в полуфиналите срещу Русия с 1:3, както и в мача за бронзовите отличия срещу Италия със същия резултат, това не попречи на Братоев да грабне наградата за най-добър плеймейкър - класация, която той оглавяваше още след груповата фаза.

Разпределителят на Левски, който скоро би трябвало да смени клубната си принадлежност, изпревари втория в класацията Доналд Съксо с доста голяма разлика - Братоев има записани 11.43 перфектни отигравания, докато Съксо е значително зад Георги (10.14). Трети се нареди Бруно Резенде с 10.03.

Най-голямата изненада в турнира беше името, което спечели наградата MVP за най-полезен играя - Мурило Ендреш от Бразилия, който изпревари Максим Михайлов в тази класация, въпреки че "Сборная" станаха олимпийски шампиони.

Все пак при руснаците останаха две награди - най-резултатен играч и най-добър нападател. И двете бяха спечелени от диагонала на Русия.

При топреализаторите той успя да изпревари българското чудо на този пост Цветан Соколов. Цецо записа слабо представяне в последните два мача, което позволи на Михайлов да го изпревари с 19 точки. Руснакът изпреварва друг българин в класацията при нападателите.

Диагоналът записа 124 забивки и ефективност 43.06%, а Алексиев записа 85 забивки и 40.49%. Соколов пък е пети в тази класация, след като със своите 111 успешни забивки има 35.65%.

При блокировачите пък Викотр Йосифов остана трети, след като успя да запише 0,75 блока на гейм. Първи в тази класация се нареди Макс Гюнтор 0,85. Между двамата се намърда Ръсел Холмс с 0,81.

Още един българин се отчете с първо място - Теди Салпаров за най-добър защитник, но по този показател нямаше индивидуална награда. Либерото ни записа 2.75 спасени топки в защита. Той попадна и в тройката на своята позиция, класирайки се на второ място. Класацията беше спечелена от Маркуш Щоервалд.

Ето и всички призьори в индивидуалните класации:

Най-полезен играч (MVP): Мурильо Ендрес (Бразилия)

Топреализатор: Максим Михайлов (Русия)

Най-добър нападател: Максим Михайлов (Русия)

Най-добър блокировач: Макс Гюнтьор (Германия)

Най-добър изпълнител на сервис: Кристиан Савани (Италия)

Най-добър разпределител: ГЕОРГИ БРАТОЕВ (БЪЛГАРИЯ)

Най-добър посрещач: Кжиштоф Игначак (Полша)

Най-добро либеро: Маркус Щоервалд (Германия)

Водещи

Най-четени