Григор Димитров стартира с успех на квалификациите в Маями 22.03 | 07:14

Българинът се справи в два сета с южноафриканеца Рик Де Вьост, олимпийски шампион стои на пътя му за основната схема

От iNews.bg

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е само на крачка от класиране в основната схема на турнира от сериите "Мастърс" в Маями, след като късно снощи хасковлията се наложи с 6-4 7-6 (2) над южноафриканеца Рик Де Вьост в първия кръг на квалификациите.

За Григор Димитров това бе и първа победа на "Мастърс" турнир изобщо, макар и в квалификационната му фаза. През 2008 г. българинът се пробва да влезе в основната схема на надпреварата в Мадрид, но претърпя поражение от Флоран Сера.

Двубоят на Гришо с опитния Де Вьост продължи около час и половина, като сблъсъкът не бе никак лек за българина. Де Вьост даде сериозен отпор на родния талант и в двата изиграни сета, като това важи особено за втората част, където се стигна до тайбрек. Там обаче Димитров бе безкомпромисен, давайки едва две точки на южноафриканеца и продължавайки към следващия и финален кръг на квалификациите.

Интересното е, че там съперник на Григор Димитров за влизане в основната схема ще бъде олимпийски шампион. Това е чилиецът Николас Масу - двоен златен медалист от Атина 2004, където Масу триумфира както на сингъл, така и на двойки в тандем с Фернандо Гонзалес.

Върховото класиране на Масу в световната ранглиста на ATP е под №9, като това се случва през същата година, в която и той блести на Игрите в Атина - 2004. Ситуацията сега обаче е съвсем различна за 31-годишния южноамериканец, който понастоящем заема едва 259-то място в света. Наскоро Масу бе в състава на Чили и за отборния шампионат купа "Дейвис", където претърпя поражение с 1-3 сета от Анди Родик.

При успех над Николас Масу, Григор Димитров ще се класира за основната схема на турнира, където естествено го очакват редица големи имена. Евентуални съперници на Гришо в първия кръг са опитни тенисисти като Иван Любичич, Джеймс Блейк и Ксавие Малис, като сред възможните му опоненти присъства и талантливият младок Райън Харисън, който премери сили с Роджър Федерер в Индиън Уелс съвсем наскоро.

Двубоят между Григор Димитров и Николас Масу ще се играе тази вечер.

Водещи