Гришо без промяна в ранглистата, Пиронкова отстъпи с една позиция 14.06 | 10:53

Втората ни ракета при жените Елица Костова отбеляза рекордно класиране през тази седмица

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров остава на 64-о място в ранглистата на ATP с актив от 781 точки. Вчера Гришо постигна победа в дебюта си на тревна настилка. В мач от първия кръг на турнира в Ийстбърн (Великобритания), българинът се наложи трудно с 2:6, 7:6(5), 6:4 над представителя на домакините Даниел Евънс.

В спор за място на четвъртфиналите Гришо ще се изправи срещу поставения под №6 Кевин Андерсън или квалификанта Александър Слабински (№556 в света), които играят днес. Благодарение на успеха си Димитров спечели 20 точки за ранглистата, а при нова победа ще добави още 25.

От другите българи в световната ранглиста - втората ни ракета при мъжете Димитър Кутровски също запазва позицията си от миналата седмица и остава 486-и. Тихомир Грозданов пък отбелязва минимален прогрес с едно място и вече е под номер 594 в света.

В топ 10 при мъжете през тази седмица няма промени, като лидер остава Рафаел Надал (Испания) с 12 070 точки, следван по петите от Новак Джокович, като разликата между двамата е само 65 точки. Трети е Роджър Федерер (Швейцария) с 9 230 точки.

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова пък отбеляза спад с една позиция в световната ранглиста и вече заема 34-о място. Днес Цвети излиза срещу бившата номер едно в света Серина Уилямс (САЩ) на турнира на трева в Ийстбърн (Великобритания). Срещата ще бъде дебют за Пиронкова на трева през този сезон, а за американката това е първи мач от близо година насам, след като тя бе извън корта заради контузия.

Втората ни ракета Елица Костова пък записа ново рекордно класиране в кариерата си, след като се изкачи с една позиция до номер 188 в света. Днес Ели ще направи своя дебют на "Уимбълдън", като в първия кръг на квалификациите 21-годишната хасковлийка ще се изправи срещу Кай-Чен Чанг от Тайван.

Интересното е, че Костова игра със същата съперничка при дебюта си в Големия шлем в тазгодишното издание на "Ролан Гарос". Тогава тя претърпя загуба от тайванката в два сета - 6:2, 6:3.

Третата най-добра българска тенисистка Диа Евтимова също бележи прогрес - със седем позиции и вече заема 280-о място в ранглистата на WTA. Мартина Гледачева отбелязва спад с 10 места - до номер 439, а Александрина Найденова отстъпва с две позиции в вече е 471-а в света.

В топ 10 при жените тази седмица също няма промени, като водачка остава Каролине Возняцки (Дания), следвана от Ким Клайстерс (Белгия) и Вера Звонарьова (Русия).