Григор Димитров стартира с успех в Ийстбърн 13.06 | 19:25

Българският талант се справи с британеца Даниел Евънс, с което и продължи към втория кръг на турнира

От Константин Симидчийски

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира на трева в Ийстбърн, след като днес хасковлията постигна успех в три сета над намиращия се на 300-а позиция в света Даниел Евънс от Великобритания.

Българинът изненадващо загуби първия сет, но в крайна сметка се наложи с резултат 2-6 7-6(5) 6-4, с което и си осигури участие във втория кръг. По този начин Димитров прекъсна и неприятната си серия от три поражения напоследък, като това бе и първи негов успех над Евънс от три изиграни мача до момента. Успехите на британеца над него обаче бяха на ниво юноши през 2007.

Двубоят стартира по крайно неприятен начин за българина, който допусна изоставане с 1-5 гейма в първата част. При това положение британецът очаквано затвори сета в своя полза, като за Димитров бе задължително да повиши нивото си на представяне във втората част.

Вторият сет също не мина без драматични моменти за Григор, който допусна пробив за 3-4, което в крайна сметка можеше и да му струва мача. Българинът обаче веднага върна пробива за 4-4, а до края на сета двамата тенисисти спечелиха своите сервис геймове, довеждайки нещата до тайбрек. Там Димитров бе по-концентриран и постигна успех с 7-5 точки, което и изравни сетовете в двубоя - 1-1.

Началото на финалния трети сет този път бе по-добро за Григор, който успя да пробие сервирането на Евънс още в третия гейм. До края двамата тенисисти не сбъркаха нито веднъж при сервис, а пробивът аванс в полза на Димитров се оказа решителен, като в крайна сметка българинът завоюва частта с 6-4, с което и взе победата в срещата.

В спор за място на четвъртфиналите Гришо ще се изправи срещу поставения под №6 Кевин Андерсън или квалификанта Александър Слабински (№556 в света), които играят във вторник. Благодарение на днешния си успех Димитров спечели 20 точки за ранглистата, а при нова победа ще добави още 25.

Водещи

Най-четени