Джон Хигинс и Нийл Робъртсън повтарят финала от София в Китай 22.06 | 18:12

Магьосника от Уишоу среща Гръмотевицата от Австралия в битка за първия ранкинг трофей през сезона

От Даниел Любомиров

Джон Хигинс оправда очакванията на специалисти и фенове и се класира безапелационно за финала на първия ранкинг турнир Уши Класик, където ще си оспорва отличието със световния номер 1 Нийл Робъртсън.

Феновете на снукъра в България прекрасно помнят финала на PTC Victoria Bulgaria Open преди седмици пред 1700 души в зала "Универсиада", в който Магьосника от Уишоу започна новия сезон с титла.

Сега Хигинс ще има възможност да прибави към колекцията си 26-та ранкинг титла и първа от септември 2012-та, когато за последно триумфира в надпревара от такъв ранг - Шанхай Мастърс.

Хигинс трябваше да преодолее съпротивата на Матю Стивънс в полуфинала на Уши Класик и се справи блестящо със задачата си, побеждавайки с 6:2. Магьосника от Уишоу поведе с 5:0 и даде да се разбере, че няма да остави нищо да го отдалечи от финалната битка. Уелският майстор контрира със спечелване на два последователни фрейма, но в 8-ата партия Хигинс постигна сенчъри брейк от 106, за да затвори мача.

Така Хигинс вече има 3 "стотици" в Уши Класик и се изравнява на първо място по този показател заедно с Дейвид Гилбърт. Точковите серии на 4-кратния световен шампион обаче са по-високи - 138 (изравнено първо място по големина на брейк в турнира заедно с Дейвид Морис), 116 и сега 106.

И Хигинс, и Робъртсън впечатлиха феновете в Китай с убедителните победи, които ги изведоха до финала за трофея. Магьосника от Уишоу загуби само 6 фрейма по пътя си към последния 67-ми мач от турнира, а Гръмотевицата от Австралия - 10.

Любопитен факт е, че последните ранкинг титли на двамата съперници на финала бяха спечелени на китайска почва, така че който и да надделее, ще прибави второ поредно отличие от азиатската сцена.

Хигинс и Робъртсън излизат за втори път на финал един срещу друг, след като за първи път си оспорваха отличие от какъвто и да е турнир в София - на PTC Victoria Bulgaria Open 2013.

Финалът в Уши Класик се играе до спечелване на 10 от максимум 19 фрейма и ще се проведе в две сесии утре, 23-ти юни. Първата започва в 09:30 часа българско време, а втората - в 14:30, като ще може да се наблюдава на живо по Евроспорт.

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.

Най-четени