Равносметката от снукър турнира в София: Изключително добра 21.06 | 12:29

Интервю с председателя на Българската снукър федерация Олег Велинов

От Даниел Любомиров

"PTC Victoria Bulgaria Open 2013 беше изключително успешен турнир, като това си личи по интереса от страна на феновете, от силната игра на професионалистите и от отзивите им", заяви председателят на Българската снукър федерация Олег Велинов специално за Sporta.bg

Именно Велинов се постара организацията на втория професионален турнир от сериите РТС в България да премине успешно и зала "Универсиада" да се напълни, за да стане най-голямата снукър арена.

"Имахме време след края на турнира да преценим всичко, което се случи. Разбира се, ние си направихме сметка за някои проблеми с организацията, които се получиха, но всичко беше оправено на място и на време. Като цяло беше по-добре организиран този турнир от миналогодишния.

Знам какво обичат големите играчи и мисля, че останаха много доволни от турнира в София. Беше ни по-трудно тази година, защото миналата знаехме какво трябва да направим с хотел "Принцес", докато сега с подготовката на зала "Универсиада" беше малко по-трудно.

Надявам се хората да са били щастливи, а на тези, които не са, се извинявам. Призовавам да ми се обадят тези хора, които поради липса на информация на място са си закупили два билета в неделя - за трибуна Б и за трибуна А. Преместихме хората от трибуна Б в А за полуфиналите, за да може да ги гледат по-добре, не сме го правили с търговска цел.

Имаше достатъчно фенове в зала "Универсиада" през неделния ден "за пред камерите" на Евроспорт.

В сравнение с миналата година, турнирът сега беше по-успешен. Това се видя не само с участието на Рони О'Съливан, но с повечето публика. Иначе като приходи от билети, например, няма разлика между миналата и тази година, защото сега билетите бяха по-евтини, но пък продадохме повече.

Разменихме си няколко съобщения по телефона с отговорника за Европейското турне на РТС Брендън Паркър и скоро ще се видим, за да поговорим за равносметката от турнира. Той самият беше видимо много доволен, защото имаше много фенове - пълна зала. Снукърът, за да се развива глобално, трябва да се наблюдава от много хора, така че те (Световната федерация) няма как да не са доволни от турнира в България.

Паркър ми каза: "ще видиш, че Рони О'Съливан не е чак толкова ценен, защото той допринася най-вече за създаването на великолепна атмосфера, но от гледна точка на приходите не прави чак такава разлика".

Полуфиналистите и финалът бяха страхотни, като цяло играчите се насладиха на престоя си тук и играха на високо ниво най-вече заради феновете. Когато играеш пред пълна зала няма как да не даваш всичко от себе си.

Мога да направя един паралел - турнирът сега, който тече - Уши Класик в Китай, превъзхожда PTC Victoria Bulgaria Open само с по-големия си награден фонд. Там има по-малко публика в залата, защото китайците мислят по различен начин.

За тях не е важно да има десетки хиляди в залата, защото ще спечелят много повече пари от телевизионното излъчване, което се наблюдава от над 50 милиона. Сигурен съм, че играчите харесаха нашия турнир повече от този в Китай.

Ще гледам с интерес как се провеждат останалите турнири от серията РТС. Може би само в Германия и Холандия ще се напълни също залата, както беше при нас.

Със сигурност ще кандидатстваме отново за домакинство и догодина, като няма да е проблем отново да направим турнир. Само че този път ще опитам да убедя хората от Световната федерация да не правим PTC Victoria Buglaria Open през юни, а октомври, ноември и декември.

Така ще е по-добре, защото няма да бъде толкова горещо. Вярно е, че нямаше много жеги по време на турнира, но ако го бяхме направили седмица по-късно, щеше да е много по-горещо. За играчите също ще бъде по-добре, ако нашият турнир не е първи в календара за сезона и не е през лятото.

Може би и догодина ще направим турнира в зала "Универсиада", може би ще бъде на друго място. Но със сигурност ще искам да бъде в зимния период, просто да не е лятото", завърши Олег Велинов пред Sporta.bg.

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.

Водещи

Най-четени