София може да домакинства на турнира на снукър легендите 22.06 | 15:15

Председателят на Българската снукър федерация Олег Велинов разкри намеренията си да покани в София Рони О'Съливан, Стивън Хендри, Стив Дейвис и други легенди

От Даниел Любомиров

"Надявам се преди ноември 2014-та година да можем да направим нещо интересно и да домакинстваме на друг снукър турнир още зимата на 2013-та", заяви Олег Велинов за Sporta.bg

Председателят на Българската снукър федерация разкри пред нас, че равносметката за PTC Victoria Bulgaria Open 2013 е била много добра и турнирът е по-успешен от миналогодишния.

Тъй като самият Велинов заяви, че се надява следващият път, когато домакинстваме на турнир от сериите РТС, той да не се провежда през лятото, а в последното тримесечие на годината.

"Ще искам турнирът да е октомври, ноември или декември 2014-та година", каза Велинов, но побърза да успокои родните фенове на снукъра, че може да не им се наложи да чакат повече от година, за да гледат отново на живо големите майстори на щеката.

"Заминавам за Берлин на 27-ми този месец за един турнир от сериите Купата на легендите и ще опитам да разбера какво е нужно, за да можем и ние да домакинстваме на него още тази зима", заяви Велинов пред Sporta.bg

Уточняваме, че Купата на легендите (Legends Cup) е серия от демонстративни турнири с участието на най-емблематичните майстори на щеката. Те са разпределени в два отбора и играят един срещу друг на ротационен принцип.

Отборът на Англия и Северна Ирландия е в състав: Рони О'Съливан, Денис Тейлър (световен шампион от 1985 и коментатор на ВВС), Джими Уайт (носител на 28 титли от различни турнири, 6-кратен финалист на Световното без да стане шампион) и Стив Дейвис (6-кратен световен шампион).

Съперниковият отбор се нарича "Останалия свят" и е състав: Клиф Торнбърн (легендарен канадец, автор на първия максимален брейк в "Крусибъл", световен шампион от 1980-та година), Стивън Хендри (легендарен шотландец, носител на рекордните 36 ранкинг титли, 7 от които световни), Нийл Робъртсън (третият световен шампион извън Обединеното кралство през 2010-та година, световен номер 1) и Тони Драго (малтийският дракон е бил най-бързият играч на снукър преди Рони О'Съливан да се появи на сцената).

Всеки един от играчите от двата отбора играе по един фрейм срещу всеки свой съперник, след което се провеждат 1-фреймови срещи на двойки, като на края резултатите от всички фреймове се сумират и печели този с повече взети партии.

"На 27-ми в Берлин ще има турнир на легендите (Купата на легендите) с Рони О'Съливан, със Стивън Хендри... Поканен съм от главния организатор на турнира да отида и да видя как точно го правят в Берлин, като има предложение да направим един турнир в София", разкри Олег Велинов.

"Ще бъде много по-трудно обаче, защото това не е ранкинг турнир, това е демонстративен. Поне според мен, много по-трудно ще бъде да се намерят спонсори за такъв турнир, също така излъчването ще трябва да бъде локално за България.

Плюс това не можем да разчитаме на каквато и да е подкрепа от държавата, защото това си е демонстративен турнир. Това е много голям минус, независимо колко и как държавата да е зад гърба ти помага, друго е да го правиш сам.

Ще видим дали можем да го направим, защото и толкова много звезди на едно място струват пари. Може да се окаже, че един турнир РТС е по-евтин и от този. Още не съм запознат с детайлите, като отида в Берлин ще ги разбера.

Идеята е да домакинстваме през декември, защо да не го направим?", завърши риторично и оптимистично Велинов.

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.

Водещи

Най-четени