Димитър Бербатов първи в престижна класация за януари 10.02 | 08:45

Българинът бе обявен за най-полезен играч в Европа през януари след чудесното си представяне за Юнайтед

От Краси Киров

Голмайсторът на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов бе обявен за най-полезен играч в Европа през януари, според обективните показатели за престижната класация "Castrol Rankings". Бербатов е спечелил 2251 точки при перфектното си представяне срещу тима на Бирмингам, което му дава първото място за месеца. 

За точкуването в тази класация е изградена система, която следи всички футболисти от четирите топ-първенства на Европа - Премиършип, Примера Дивисион, Серия А и Бундеслигата.

Оценяването на играчите в тази интересна класация е резултат от редица сложни анализи и високотехнологични измервания на всички извършвани на терена действия от даден играч по зони.

Българинът вкара пет гола през първия месец на новата 2011-а година. Бербо се разписа три пъти във вратата на Бирмингам за победата с 5:0 и добави още две попадения в тази на Блекпул. Митко бе с основна заслуга и за победа на "червените дяволи" над вечния съперник Ливърпул, спечелвайки дузпа за своя тим.

Бербатов събра 2251 от мача с Бирмингам след като записа много добри изяви. В тези точки влизат не само трите му гола, но също така и точността на пасовете му в нападение (75% точни пасове) и трите му успешни дрибъла в мача.

Изданието отбелязва, че Бербатов може да се изравни по брой отбелязани хеттрици с Алън Шиърър, който има 5 за тима на Блекбърн през сезон 95/96.

Със спечелените точки Бербо се изкачи с две места в генералната класация като вече заема 5-то място. Пред него са само Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Гонсало Игуаин и Рафаел ван дер Ваарт.

Водещи

Най-четени