Един старт по-малко за Юсейн Болт на 100 и 200 метра 15.02 | 16:16

Международната федерация по лека атлетика намали квалификационните кръгове в късите дистанции

От iNews.bg

Юсейн Болт ще трябва да излезе на пистата само шест пъти, ако иска да защити златните си медали в спринта на 100 и 200 метра на предстоящото Световно първенство по лека атлетика в Даегу, Южна Корея.

На последния планетарен шампионат в Берлин през 2009 г. и на Олимпийските игри в Пекин година по-рано, Болт трябваше да бяга по общо осем пъти, за да се справи с конкуренцията на 100 и 200 метра.

Причина за това бе съществуването на цели три квалификационни кръга, преди достигането на големия финал. Международната федерация по лека атлетика (IAAF) обаче взе решение, че занапред спринтьорите на 100 и 200м ще трябва да тичат по само два пъти, преди да достигнат финала на тези две дистанции. Или общо - по три пъти. 

Същата схема ще бъде използвана и на Олимпийските игри в Лондон догодина, потвърдиха от страна на IAAF.

Юсейн Болт е настоящият световен рекордьор в бягането на 100 и 200 метра, като и двете върхови постижения на ямайската "светкавица" бяха постигнати на Световното първенство в Берлин преди две години. Тогава Болт закова хронометрите на 9.58 секунди в спринта на 100м, а на 200м ямаецът също бе над всички, пресичайки финалната линия за време от 19.19 секунди.

Водещи

Най-четени