Жена може да е трети пилот за Рено от догодина 01.12 | 22:36

Испанският пилот Мария де Вилота разкри, че е близо до договор, който ще я направи трети пилот за отбора на Лотус Рено от 2012 година

От Мариян Найденов

Испанският пилот Мария де Вилота разкри, че е близо до договор, който ще я направи трети пилот за отбора на Лотус Рено от 2012 година.

31-годишната Вилота заяви, че очаква да подпише "по-късно тази или в началото на следващата година". Тя заяви, че ролята й ще е на "резервен или тест пилот" на състезанията, като призна, че работата й ще е "насочена към 2013 г.", когато се надява да е "в стартовата решетка".

"Остана да уточним само подробностите по договора", каза Де Вилота пред Europa Press. "Има много жени, които могат да карат добре, така че е важно да опитам да помогна на други да видят, че не е толкова необичайно".

Мария де Вилота, чийто баща Емилио де Вилотасе е бивш състезател във Формула 1 от 70-те и 80-те години, беше гост на отбора на пистата Интерлагос миналия уикенд.

Досега общо пет жени са участвали в стартове в цялата история на Формула 1. Най-известната от тях е Лела Ломбарди, която участва в кралските гонки от 1974 до 1976 година като записва 17 старта.

Тя е единствената, която е записвала точков актив и успява да се класира в топ 6. Ломбарди печели 0,5 точки в състезанието за Голямата награда на Испания през 1975 година, когато умират петима зрители и надпреварата е спряна.

Водещи

Най-четени