Литекс нанесе първа загуба на Черно море и се изкачи на върха в А група 10.09 | 22:07

"Оранжевите" постигнаха минимална победа с 1:0 пред собствена публика, а автор на единственото попадение в двубоя бе бранителят Николай Бодуров

От Мариян Найденов

Днес се изиграха четири мача от 5-ия кръг в А група. В дербито на кръга шампионът Литекс нанесе първа загуба на Черно море през новия сезон и поне временно се изкачи на лидерската позиция в българското първенство, седмица преди дербито с Левски на ст. "Георги Аспарухов" в столицата.

"Оранжевите" постигнаха минимална победа с 1:0 пред собствена публика, а автор на единственото попадение в двубоя бе бранителят Николай Бодуров. По този начин Литекс събра актив от 13 точки след пет изиграни срещи, с 1 повече от ЦСКА и Черноморец. "Червените" обаче са и с мач по-малко, като в понеделник воденият от Милен Радуканов може да се изкачи на върха, ако победи Локомотив Пловдив у дома.

На трибуните на ст. "Градски" в Ловеч днес присъстваше президентът на страната Георги Първанов, а домакините от Литекс стартираха по-активно. В центъра на събитията в първите минути бе Мирасема, който в 9' осъществи опасен пробив в наказателното поле на "моряците", а три минути по-късно негов удар с глава срещна ръцете на Сашо Александров. Главният рефер Александър Костадинов обаче остана безмълвен, подминавайки ситуацията.

Натискът на домакините продължи, като в 14' капитанът на Литекс Светослав Тодоров стреля в аут с глава. В средата на полувремето Виничиус също трябваше да се намесва, след като бразилецът бе тестван със силен удар на Георги Илиев. Последва нова добра възможност за домакините, като Светльо Тодоров пропусна най-добрия шанс в срещата до момента, не успявайки да намери очертанията на вратата от малкото наказателно поле.

Постепенно се стигна до добавеното време на първото полувреме, когато и Литекс най-после проби отбраната на Черно море. Христо Янев центрира от статично положение в пеналтерията на "моряците", а националът Николай Бодуров с глава изведе своите напред - 1:0.

Втората част започна с интересни ситуации и пред двете врати, като първо удар на Георги Божилов за малко не намери мрежата зад Виничиус, а три минути по-късно Христо Янев падна в наказателното поле, претендирайки за дузпа. В 57' се стигна и до сериозен пропуск на сметката на Черно море, като при разбъркване първо Георги Божилов не успя да вкара, а след това и Дончо Атанасов, който бе сам на точката на дузпата, но стреля неточно.

До края на двубоя двата тима предложиха здрава битка, като гостите от Варна направиха всичко по силите си, за да спечелят поне точка от гостуването си на шампионите. Защитата на "оранжевите" обаче не се пропука, с което и воденият от Любо Пенев тим спечели важни три точки, изкачили го на лидерската позиция в шампионата.

В друг мач от кръга отборът на Монтана пък постигна победа с 4:2 при гостуването си на новака Ботев (Враца) в дербито на северозападна България.

Калиакра (Каварна) постигна домакинска победа с 3:1 над изпадналия в криза отбор на Берое. Това бе първи успех за сезона за тима от Каварна, докато за старозагорци загубата е пета поредна, като отборът все още не е спечелил точки в шампионата.

Черноморец пък се поздрави с изразителна победа над гостуващия на стадион "Лазур" в Бургас тим на Видима-Раковски в мач от 5-ия кръг на А група. "Акулите" разгромиха гостите от Севлиево с 4:0, като всички попадения паднаха през първата част - две на Лоривал Асис (4', 33'), и по едно на Жереми Фо-Поре (37') и Жужу (45').

В първата среща от кръга вчера пък Локомотив (София) също записа категорична победа с 4:1 над другия отбор без спечелени точки в А група - Светкавица (Търговище).

Утре са последните 3 срещи от 5-ия кръг в първенството:

17:00 ч. Миньор (Перник) - Левски
19:00 ч. Лудогорец - Славия
20:00 ч. ЦСКА - Локомотив (Пловдив)

Водещи

Най-четени