Най-полезният играч на Световната купа е ... Максим Михайлов 04.12 | 20:20

Руснакът впечатли с постоянството си на всички елементи от играта на шампиона в Япония

От iNews.bg

Торпедото на руския национален отбор Максим Михайлов заслужено вдигна приза за Най-полезен играч (MVP) на Световната купа, завършила днес триумфално за Сборная.

Освен че спечели престижния трофей в битката на големите 12 в световния волейбол и се окичи с ценното индивидуално отличие, най-голямата награда за възпитаниците на Владимир Алекно със сигурност е спечелената олимпийска виза за Игрите в Лондон догодина.

Михайлов бе в основата на впечатляващата победна серия на руснаците 10-1, които в продължение на 15 дни отчайваха гранд след гранд на азиатска земя, за да вдигнат победоносно трофея след победа в пет гейма над сребърния медалист Полша. Най-полезният играч на турнира реализира 185 точки в надпреварата - 150 от атака, 20 блока и 15 аса, с 52.08% успеваемост в нападение. Освен завидното постоянство, първенецът демонстрира завиден усет на блокада и неведнъж отчая съперниците си със своя бомбен начален удар.

Призът на за Най-резултатен играч на турнира отиде в сметката на кубинеца Фернандо Ернандес, който отбеляза 225 точки (202 атаки, 7 блока и 16 аса) в 11-те мача на тима си, останал на пето място в крайното подреждане. Наградата се изплъзна на Михал Ласко (Италия), който остана с три пункта по-малко - 222.

Талантливият диагонал на "адзурите" стана подгласник и в категорията за Най-добър нападател с успеваемост 52.21%. Първото място остана за национала на Египет Ахмед Абделхаи с крехкия аванс от 0.25 % пред Ласко.

Сребърният медалист Полша също се отчете с победител в индивидуалните класации в лицето на Марцин Можджонек, който пребори конкуренцията при блокировачите с 38 точки на елемента от 178 опита в рамките на турнира.

Утеха за Италия пък остана наградата на Кристиян Савани за Най-добър изпълнител на начален удар. Играчът на "адзурите" надви американеца Клейтън Стенли заради двата си аса в повече при равенството по показатели - 0.44 аса на гейм.

Бронзовият медалист в надпреварата - Бразилия получи признание за отличното си посрещане с наградата на Сержио на елемента, а за Аржентина останаха аплодисментите за Най-добрия плеймейкър в Япония - Лучано де Чеко. За Най-добро либеро пък бе избран китаецът Рен Ки, който не успя да помогне на тима си да надскочи предпоследното място за Купата със своите отлични изяви на поста.

Водещи

Най-четени