Нийл Робъртсън влезе в историята след победа на финала над Джон Хигинс 23.06 | 18:16

Гръмотевицата от Австралия взе реванш за загубата в София

От Даниел Любомиров

Световният номер 1 Нийл Робъртсън осъществи запомнящ се обрат и взе сериозен реванш от Джон Хигинс за загубата на финала на PTC Victoria Bulgaria Open 2013.

Гръмотевицата от Австралия спечели с 10:7 мача за титлата от първия ранкинг турнир за сезона Уши Класик и за втори пореден път властва в Китай.

Робъртсън изоставаше с 2:5, но спечели 6 поредни фрейма, за да поведе с 8:5, преди в крайна сметка да затвори мача при 10:7.

Русокосият левичар става първият играч в историята, който печели два последователни ранкинг турнира в Китай, след като през март месец триумфира в Откритото първенство (China Open) и вече може да се похвали с две титли от азиатската страна.

Робъртсън също така получи най-големия чек от наградния фонд - 80 хиляди паунда, като успехът в Уши Класик е под номер 8 за него в ранкинг турнири. Машината от Мелбърн ще се извиси още по-убедително на върха на световната ранглиста с преднина от над 7000 точки над Марк Селби.

По време на Международния шампионат в Китай преди повече от 9 месеца Робъртсън стигна първия си финал (той загуби с 8:10 от Джъд Тръмп) в азиатската страна и призна, че вече няма проблем с аклиматизацията, с часовата разлика и може да се бори за успехи там. Ето, че днес той е първият майстор на щеката, който печели два поредни ранкинг турнира в Китай.

Успехът му над Хигинс в Уши Класик маркира първият финал между двамата съперници в ранкинг състезание, след като само преди 10-ина дни те си оспорваха отличието в зала "Универсиада".

Джон Хигинс ще трябва да лекува наранената си гордост с чека за 35 хиляди паунда, който се полага на финалиста в турнира. Също така той получава допълнителни 1 000 паунда, защото заедно с Дейвид Морис постигна най-висок сенчъри брейк в надпреварата от 138 точки.

Също така Хигинс ще запише сериозен скок в световната ранглиста и ще се озове на 6-та позиция, изпреварвайки Бари Хоукинс, Марк Алън, Рики Уолдън и Стюарт Бингам, които разочароваха в Уши Класик.

Магьосника от Уишоу започна далеч по-добре сблъсъка и поведе със заплашителна преднина от 5:2, преди Робъртсън да демонстрира изключителна психика под напрежение и да се върне в мача още преди края на първата сесия.

С втория си сенчъри брейк в турнира (113 точки) и 11-ия от началото на сезона Машината от Мелбърн успя да намали на 4:5 преди двамата да получат малко над 2 часа почивка.

Великолепната серия на Нийл продължи и във втората сесия, като той осъществи впечатляващ обрат, печелейки 6 поредни фрейма, за да поведе с 8:5. Драмата можеше да приключи още във фрейм номер 16, но Хигинс го измъкна с невероятен позиционен удар по последната синя.

В крайна сметка Робъртсън не допусна изненада в следващата партия и приключи спора за титлата при 10:7.

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.

Водещи

Най-четени