Пиронкова допусна пълен обрат срещу Серина Уилямс в Ийстбърн 14.06 | 17:19

Българката спечели първия сет срещу бившата номер 1 в света, но не съумя да довърши своята противничка

От iNews.bg

Първата ракета на България Цветана Пиронкова претърпя поражение в първия кръг на турнира на трева в Ийстбърн, губейки с резултат 1-2 сета от завърналата се на корта след продължително отсъствие Серина Уилямс. Американката се наложи с резултат 1-6 6-3 6-4, с което и продължи напред към следващата фаза на надпреварата.

За бившата номер 1 в света това бе първи мач от месец юли 2010 насам, когато американката спечели "Уимбълдън" и общо 13-ия си трофей от Големия шлем. В последствие Серина премина през множество перипетии до завръщането си в игра, включително и сериозното заболяване белодробна емболия, което можеше дори да сложи край на кариерата й.

Само един път до този момент бяха играли помежду си Серина Уилямс и Цветана Пиронкова. Това се случи по време на Откритото първенство на Франция през 2007, когато победител в сблъсъка излезе американката - 5-7 6-1 6-1. Днешният двубой обаче бе първи помежду им на тревна настилка, на която през миналия сезон Пиронкова постигна и най-сериозния успех в кариерата си - достигането на 1/2-финалите на "Уимбълдън".

Българката получи възможност да сервира първа в мача и дори успя да поведе с 40-0, преди Уилямс да напомни за себе си с отличен ретур и успешно излизане на мрежата. Пиронкова обаче не допусна грешка и затвори успешно гейма за 1-0, а във втория записа и пробив, дръпвайки напред 2-0. Уилямс определено не изглеждаше в ритъм, след дългото си отсъствие от корта, което обаче бе и напълно в реда на нещата. Последва нов спечелен гейм от страна на Пиронкова за 3-0, а проблемите на Уилямс продължиха и в четвъртия гейм. Серина не изглеждаше никак комфортно на корта, а непредизвиканите грешки следваха една след друга. Българката проби сервиса на Уилямс за втори път и поведе с 4-0, а в този момент бившата номер 1 света за първи път удари ракетата си в земята, не успявайки да прикрие разочарованието си.

Българката нямаше проблеми да спечели и петия гейм в двубоя, а в шестия американката най-сетне записа гейм на сметката си, намалявайки на 5-1. До края на сета обаче Пиронкова не изпусна инициативата, затваряйки първата част при 6-1 в своя полза за едва 27 минути игра, не допускайки грешка при сервис.

Вторият сет отново стартира със сериозни трудности за американката, която предостави на българката възможности за пробив още при първото си сервиране в него. В крайна сметка Уилямс удържа фронта и с големи трудности взе подаването си, за първи път в двубоя повеждайки в резултата - 1-0. Последва обаче необясним спад в играта на пловдивчанката, която допусна и първи пробив в мача за 0-2 в полза на Серина, която вече съумяваше да се задържа далеч по-дълго в разиграванията. Уилямс видимо се разигра и започна да си припомня ключови елементи от играта. При 0-3 последва изключително оспорван четвърти гейм, спечелен трудно от Пиронкова за 1-3, но американката отново бе безпогрешна при сервис за 1-4. Стигна се до размяна на геймове, а при 3-5 Серина получи шанс да сервира за втория сет. Родната ракета съумя да дръпне с 0-30, но не доведе нещата до край и в крайна сметка загуби втората част с резултат 3-6.

Стигна се и до решаващ трети сет, който щеше да определи победителят в сблъсъка. Пиронкова сервира в първия гейм, но отново изпита сериозни трудности. Стигна се и до точка за пробив в полза на американката, която се възползва от колебанието на българката и поведе с 0-1. Бившата номер 1 в света продължи да трупа увереност под одобрителните възгласи на трибуните, а от бледото й представяне в първия сет вече нямаше и помен. Последва успешно сервиране за 0-2, преди пловдивчанката все пак да намали на 1-2, не позволявайки на Уилямс да се откъсне отново в резултата. В четвъртия гейм Цвети получи две възможности да върне инкасирания пробив, съумявайки да се възползва от втората, възстановявайки равенството за 2-2.

Петият гейм отново се оказа видимо оспорван, а българката пропусна отлична възможност да го запише на сметката си. Вместо това, след няколко дюс-а се стигна до нов пробив на Уилямс, която поведе с 2-3 и получи възможност да затвърди преднината си при свой сервис. Последва лек гейм за американката и 2-4 в нейна полза, въпреки един прекрасен бекхенд на Цвети за 15-40, което накара дори самата Уилямс да я поздрави от другата страна на корта. Пиронкова записа първи гейм на нула в мача за 3-4, но все още изоставаше с пробив пасив в сета, който и щеше да се окаже фатален, ако не бъде наваксан.

След размяна на геймове се стигна до 4-5 в полза на американката, която вече сервираше за мача и за първа победа през календарната 2011. Пловдивчанката поведе с 15-30, но Серина не допусна изненади и в крайна сметка сложи точка на спора, осъществявайки пълен обрат срещу най-добрата българска тенисистка.

Водещи