Пиронкова отмъсти за загубения полуфинал с блестяща победа 24.06 | 18:14

Цвети подчини поставената под номер 2 Вера Звонарьова

От Краси Киров

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова записа знаменит успех в третия кръг на Откритото първенство на Великобритания, побеждавайки поставената под номер 2 Вера Звонарьова с категоричното 6:2, 6:3 – своеобразна заявка за поредното страхотно представяне на Цвети на "Уимбълдън".

Двете тенисистки са се срещали два пъти до сега, като имат по една победа. В последната им среща именно в Лондон рускинята съкруши мечтите на Пиронкова, побеждавайки я на полуфиналите в турнира от Големия шлем. Пиронкова стартира трудно, но успя да вземе своето подаване за 1:0, след като Звонарьова имаше две точки за пробив. След това обаче Цвети поведе с 30-0 в сервиза на рускинята. Звонарьова показа характер и се измъкна от ситуацията, обръщайки гейма в своя полза.

Цвети спечели подаването си и взе преднина за 2:1 гейма. Играта на рускинята страдаше и тя допусна пробив в следващият гейм и Цвети поведе с 3:1. Постепенно Звонарьова започна да прави по-малко грешки и поведе с 40:15 в сервирането на Цвети. Българката не се предаде и този гейм бе много дълъг, като Пиронкова спаси още 4 точки за пробив и поведе с 4:1. Рускинята спечели своя сервиз, въпреки че направи две много фрапантни грешки.

Поставената под номер 2 Звонарьова сервира да остане в сета при резултат 5:2 за Пиронкова, но началният удар и играта и като цяло не бяха постоянни. Цвети усети това, остана търпелива до края на гейма и получи най-добрата награда – точка за пробив, която оползотвори и триумфира с категоричното 6:2 за едва 32 минути на корта.

Рускинята поиска медицинска помощ на почивката между сетовете заради оплаквания в глезена, получени при печелившата точка на Пиронкова в сета.

Играта бе подновена след 10-тина минути със сервиз гейм на Цвети, която тотално доминираше на корта и позволи на съперничката си да спечели само точка на подаването и. Звонарьова обаче нямаше никакво намерение да дава повече лесни точки на българката, започна да стъпва по-уверено с навехнатия си крак и изравни резултата в геймовете 1:1 с няколко мощни отигравания по линиите.

Отговорът на Цвети бе красноречив – успех в подаването си на 0 за 2:1. Последва оспорван гейм, в който българката пропусна точка за пробив, но при втората възможност Звонарьова допусна непредизвикана грешка и така Цвети сензационно поведе със сет и пробив на знаменитата си съперничка.

За съжаление рускинята светкавично върна пробива в следващия гейм, но битката на корта продължи – Цвети отново вдигна темпото си на игра и поведе с 4:2, реализирайки нов впечатляващ пробив на 0 точки. Българката продължи наказателната си акция и се доближи на крачка от сладката победа с нов гейм на 0.

Рускинята спечели подаването си за 5:3, но само удължи агонията си на корта и в крайна сметка сведе глава пред българката след поредния страхотен гейм на Цвети, който заклейми паметната и победа и и уреди среща с петкратната шампионка на "Уимбълдън" Винъс Уилямс в следващия четвърти кръг на надпреварата.

Благодарение на достигането си до следващия етап, Цвети си осигури 77,400 евро от наградния фонд и 280 точки за WTA ранглистата.

Водещи