Радостин Стойчев: Не очаквах толкова силна игра от България 14.08 | 09:43

Той коментира представянето на "лъвовете" в Лондон

От Мариян Найденов

Бившият селекционер на българския национален отбор по волейбол Радостин Стойчев даде любопитно интервю пред Канал 3, говорейки за миналото и настоящето на представителния ни тим.

Стойчев коментира чудесното представяне на "лъвовете" по време на Олимпийските игри в Лондон, като направи и нови скандални разкрития по адрес на родната федерация. Специалистът разкри, че от БФВ са направили опит да издействат наказание на него и Матей Казийски, ала опитът им пред Международната федерация е ударил на камък.

"Смятам, че момчетата се представят достойно. В мача срещу Русия имахме възможности, особено в първия гейм, когато резултатът беше около 19-ата точка - там допуснахме две грешки в нападение, нямахме търпение в разиграването. Това даде възможност на Русия, а те са отбор, който не изпуска такива моменти.

Развоят на мача доказа още веднъж, че отборът има потенциал. Искам да отлича и Скримов, който игра уникално. Цецо е страхотен, играе много силно. Също като Скримов прави една олимпиада, която ще се запомни. Не само с факта, че забива и отиграва много точки, но и начина по който ги прави", заяви Стойчев.

Специалистът призна, че не е очаквал толкова силна игра от страна на България, особено след катаклизмите в последно време. "Лично мен ме изненада победата над Италия в групите, а не толкова над Полша. Поляците ни бяха подценили след първия си успех в групата, но не очаквах да бием категорично италианците. Ние обаче играхме много правилно и резултатът беше страхотен", довери наставникът на Тренто.

Попитан как се е получило така, че България с Матей Казийски претърпя поражение от Германия в олимпийската квалификация, а в Лондон бе постигнат категоричен успех, Стойчев отговори: "Сега отборът е по-сработен и затова печели. По време на квалификацията ние тепърва започвахме подготовка. Виктор Йосифов не беше играл три месеца. Вижте го сега в каква форма е. Жоро Братоев за пръв път влизаше да играе и имаше голямо напрежение. Германия тогава бяха по-подготвени".

Радостин Стойчев отново посочи, че не съжалява за решението си да напусне националния тим преди началото на Олимпиадата. "Аз съм казвал много пъти, че не става въпрос за его, а за принципи. Егото си го преглътнах, когато се върнах за олимпийската квалификация, въпреки обидите и отношението. Смятам, че това което съм направил е в името на отбора и на волейбола, иначе не бих го направил".

За финал Радо Стойчев говори и за писмото на родната федерация, чиято цел е била да бъдат спрени неговите и на Матей Казийски права.

"Да, знам за писмото. Искали са да ни спрат правата. Виждал съм го с очите си. На него международната федерация отговори, че не мисли да прави подобно нещо и не мисли дори, че е в компетенцията им за такива постъпки. Както и, че не виждат причина да го направят. Но това е писмо от нашата федерация - да. Това стана по време на финалите на Световната лига".

Водещи

Най-четени