Формула 1 продължава да гледа към богатия изток 17.03 | 15:26

Много европейски държави не могат да си позволят старт от "кралските гонки", смята Бърни Екълстоун

От iNews.bg

Президентът на Формула 1 Бърни Екълстоун увери, че спортът ще продължи да разширява границите си извън Европа, търсейки нови места за провеждане на състезания. Според 80-годишния бизнесмен, много европейски страни не могат да си позволят подобна привилегия в днешно време.

Преди десет години Ф1 се провеждаше предимно на територията на Стария континент, като 11 от общо 17 старта бяха разположени в европейски държави. Това обаче бяха и дни, когато рекламата на тютюн не бе проблем на континента, а на стартовата решетка имаше отбори с имена като Mild Seven Benetton, Lucky Strike BAR Honda или B&H Jordan Honda.

А с идването и на забраната за реклама на тютюневи изделия, Бърни Екълстоун се ориентира добре в ситуацията. Опитният бизнесмен разбра, че трябва да насочи погледа си към други посоки - не само, за да разшири бизнеса, но и да замести някои от европейските стартове, които вече губеха позициите си.

През 2004 във Формула 1 дебютираха страни като Бахрейн и Китай, а четири години по-късно, това стори и Сингапур с първото в историята нощно Гран при. 2009 пък посрещна в календара и първия старт в Абу Даб. През 2010 последва и Гран при на Южна Корея, като още страни чакат своя ред. Пример за това е Индия, които през тази година също ще изпитат тръпката от домакинство на старт от Формула 1.

Попитан какви са причините, поради които спортът продължава да разширява границите си на изток, Екълстоун отговори: "Винаги съм вярвал, че трябва да погледнем на изток".

"Преди двадесет години, когато започнахме, си мислех, че това е посоката към която светът се е устремил. А Европа вече не е това, което беше. Не зная още колко дълго ще живея, но мисля, че Европа съвсем скоро няма да бъде тази водеща сила, каквато е била. Европа не може да си позволи много неща", добави президентът на Формула 1.

Водещи

Най-четени