Родман покори родния баскетбол, но остави противоречиви чувства 09.04 | 17:31

Петкратният шампион в НБА беше най-голямата атракция в HDI "Мача на звездите"

От Мариян Найденов

Петкратният шампион в НБА Денис Родман беше най-голямата атракция в HDI "Мача на звездите". Още когато обявиха, че носителят на цели 5 шампионски пръстена с екипите на Детройт Пистънс и Чикаго Булс ще дойде в България, настана една луда еуфория, неприсъща за българския баскетбол.

Играта с оранжевата топка определено не е на почит у нас. Колкото и да говорим, че клубният ни баскетбол е във възход, че националният отбор се представя на едно много добро ниво в последните години, е видно за всички ни, че баскетболът все повече и повече отстъпва позиции в спортното пространство у нас за сметка на волейбола и футбола.

За справка - мегадербито на първенството Лукойл Академик - Левски в същата зала, която в събота следобед събра близо 6,000 души, имаше не повече от 400 човека.

Мачът на звездите наистина се превърна в най-голямото баскетболно събитие от нас, като единствено бенефисът на Жоро Младенов имаше същия ефект върху българските фенове на играта.

Но зрителите не бяха в залата заради родните баскетболисти и временно пребиваващите чужденци, а заради един човек, който е бил част от най-силното първенство и най-великият отбор в историята - Денис Родман.

Г-н Стефан Августинов определено удари джакпота с привличането на Денис Родман за главна атракция на звездното баскетболно събитие. Дори на 100-годишна възраст лошото момче на американския баскетбол ще привлича погледите в себе си с безбройните си успехи, екстравагантния си външен вид и скандалния начин на живот.

За краткото време, в което беше в България, той показа наглед своето ежедневие. Още с кацането си се озова в софийски пияно бар, където веднага се превърна в главната атракция. За радост на българските журналисти пресконференцията с Глиста беше чак в 15:00 и той се появи пред медиите.

Световната рекордьорка в скок на височина и председател на БОК Стефка Костадинова обаче нямаше този късмет и уважаемият г-н Родман ѝ "върза тенекия". Това може да се приеме като грозен знак на неуважение към един от най-големите спортисти на България...стига да не говорехме за скандалния Родман.

В типичен за него стил Глиста прекара и втората си вечер из нощните клубове в София, като се наслади на песните на поп-фолк звездата Преслава и проспа срещата с Костадинова.

Най-ощетени от идването на Денис Родман обаче останаха децата. НБА звездата сподели на пресконференцията, че идва в България именно заради тях, за да им разкаже и евентуално покаже как се играе на най-високо ниво. За жалост на горящите от нетърпение да се запознаят с Родман малчугани, кампът пропадна.

Организаторите все още не са обяснили причината, поради която той беше отменен, но веднага в съзнанието на баскетболния фен излизат няколко идеи: Денис просто е отбил номера, идвайки в малка България; цените на билета, които от първоначално обявените 250-300 лева паднаха до 130 лева непосредствено преди самото двудневно събитие; малко продадени места и така нататък. Факт е, че тази идея на организаторите не се осъществи, а малките баскетболисти, от които зависи бъдещето на този спорт у нас, останаха разочаровани.

Но в крайна сметка, "проектът Денис Родман" донесе положителен ефект. Ако не беше той, двубоят между най-добрите баскетболисти у нас нямаше да е в зала "Арена Армеец", а щеше евентуално да напълни 70% от местата в "Универсиада". Всеки, който присъстваше в залата или поне е гледал Мача на звездите по телевизията, усети любовта на феновете към Родман. Около 6,000 души в 16:58 часа станаха на крака и започнаха бурно да викат и ръкопляскат на скандалния баскетболист от близкото минало, който се появи на терена с коса в бяло-зелено-червено, спортен анцуг и блуза.

На организаторите, на баскетболистите, на анализаторите - всички разбират, че на трибуните никога нямаше да има толкова много хора, ако не беше Денис Родман. Без да блести, без да прави каквото и да било по-специално, само с присъствието си той беше причината в залата да има 4,000 души повече, отколкото ако Глиста не беше дошъл в България. Родната публика отдавна мечтаеше да види звезда от ранга на Родман и ето че това стана. Членът на залата на славата дойде и за кратко покори сърцата на всички тези, които обичат играта с оранжевата топка в родината.

Да, може да се каже, че той не изглеждаше особено заинтересуван от случващото се на терена, че не взе дейно участие в празничния за баскетбола у нас ден, че изобщо не бе активен що се отнася до изявите му свързани с причината, поради която бе доведен тук. Но самото му присъствие доведе феновете в залата. Това е факт и никой не може да го отрече.

Ако не беше Андре Оуенс, конкурсът по забивки щеше да е пълен фарс. Харпър имаше същия ефект при тройките, а може би единствено конкурса за умения с оранжевата топка представи някаква интрига за публиката. Изпълненията на балет "VS Dance" и атракцията, които предложиха "Eurofootball Dunkers", определено заслужиха присъствието си в "звездния ден".

Самият двубой, който се очакваше да бъде нещо невиждано досега, не беше нищо особено. Единствено Васил Евтимов и Божидар Аврамов от българите и до някаква степен Хийт и Оуенс наистина се забавляваха, каквато е и целта на подобен мач. Като цяло срещата ще се запомни с бавните действия в нападение, слабите комбинации, посредствената стрелба и малкото атрактивни изпълнения, които предложи.

Може би българската публика има прекалено високи изисквания, които не отразяват възможностите на играчите, които трябваше да направят шоуто в съботния следобед. Но българският фен не може да бъде винен, тъй като има един друг мач на звездите - този в САЩ, който може би трябва да остане единствен, тъй като тези в Европа не могат и да се доближат до атракцията, предложена от звездите в НБА.

Но малко хора обърнаха внимание на играта на базираните в България баскетболисти. 400-те човека, които гледаха последното издание на Лукойл-Левски знаят техните възможности. 6,000 души бяха дошли в "Арена Армеец" само и единствено заради присъствието на Денис Родман. Неговото име беше това, което направи HDI "Мача на звездите" звезден. Ако не беше Глиста, нямаше да има интерес, а родните баскетболисти и чужденците щяха да отбият номера пред не повече от 2,000 души в зала "Универсиада".

След двубоя Денис Родман заяви, че още следващата година би се върнал тук и то с децата си. Дали го каза по задължение, или просто наистина го мисли, предстои да разберем. Факт е обаче, че Глиста пристигна и без да блести направи обикновения звезден ден в "баскетболното събитие на века".

Организаторите заслужават поздравления, че успяха да доведат петкратния шампион, седемкратния борец №1, големия Денис Родман в малка България. Самото присъствие на Глиста тук е огромен успех за родния баскетбол. Дано този проект не остане единствен и организаторите на Мача на звездите продължат да търсят световни и европейски звезди, които биха помогнали за популяризирането на баскетбола у нас.

Само една забележка, но тя не трябва да остане като обеца на ухото за организаторите. Децата останаха разочаровани. Независимо къде се крие причината за пропадането на кампа с Родман. Децата очакваха с нетърпение да се запознаят отблизо с баскетболната легенда отвъд Океана, но останаха с празни ръце. Дано тази грешка бъде запомнена и никога да не се повтаря.

Водещи

Най-четени