Рой Ходжсън: Играчите ми вярват в победата над Франция 10.06 | 19:27

Селекционерът на Англия обясни защо не е повикал Рио Фърдинанд

От Даниел Любомиров

Националният селекционер на Англия Рой Ходжсън смята, че футболистите му осъзнават, че могат да бъдат аутсайдери в първия си мач от Евро 2012 срещу Франция, но смята, че могат да победят съперниците си.

"Петлите" демонстрират завидна форма под ръководството на Лоран Блан и са непобедени вече 21 мача след катастрофалното педставяне на Световното първенство през 2010 година в ЮАР.

При последната среща между двата големи съперника Франция победи Англия с 2:1 насред "Уембли", но Ходжсън подчерта, че футболистите му не се чувстват притеснени преди сблъсъка на "Донбас Арена".

"Момчетата мислят, че можем да победим Франция, няма спор в това. Не се страхуваме. В което и да е първенство, поредица от 21 мача без поражение си е постижение. Но не усещам футболистите ми да са притеснени от това. Дори са по-мотивирани.

За тях ще е по-добре да влязат в мач, за който хората казват, че ще е труден и че Франция са по-добри от нас", заяви бившият наставник на Уест Бромич.

Ходжсън обаче отказа да говори за шансовете на Англия на турнира.

"Не съм готов да кажа какви са нашите цели. Хората очакват да се представим добре и ще останат разочаровани, ако не преодолеем груповата фаза. Ще се разочароват и ако отпаднем на четвъртфинал", поясни шотландският специалист.

Той заяви, че тепърва му предстои да вземе решение дали да подходи по предпазливо и да пусне в игра Стюърт Даунинг и Джеймс Милнър или да заложи на дуото от Арсенал Тио Уолкът и Алекс Окслейд-Чембърлейн.

"Имаме конкуренция за тези позиции и това, че някой има повече опит не му гарантира титулярното място", заключи бившият мениджър на Ливърпул.

"Дори не съм си помислял да викам Рио Фърдинанд след контузията на Гари Кейхил. Бях избрал своите 23-ма играчи и знаех кой точно ще играе, ако имаме проблеми с контузии. Не мога да ползвам футболист на възрастта и с класата на Рио за резерва.

Хората си мислят, че съм избирал между два варианта, когато Кейхил се контузи и съм избрал Мартин Кели. Това обаче не е така", сподели специалистът.

"Направих ясно своето решение. Беше трудно да оставя Рио извън 23-та. Не мога да кажа, че проблемите с Тери не са ми повлияли. Аз съм футболен човек. Всеки ден работя във футбола. Не падам от Марс. Не може да очаквате, че не съм се замислил и за това.

Но когато един играч има 81 мача за своята страна, за да го взема в състава трябва да съм сигурен, че ще го използвам. В последните години Фърдинанд игра малко мачове за Англия и често бе преследван от контузии. За това не смятам, че случаят с него е такъв", заключи Ходжсън.

Водещи

Най-четени