Себастиан Фетел спечели квалификацията за Гран при на Европа 25.06 | 17:28

Световният шампион си осигури седми полпозишън за сезона с впечатляващо време на пистата във Валенсия - 1:36.975 минути

От Мариян Найденов

Себастиан Фетел и Марк Уебър се наредиха на челните позиции за Гран при на Европа, след като световният шампион си осигури седми полпозишън с впечатляващо време на пистата във Валенсия - 1:36.975 минути. Австралийският му съотборник караше с подобно темпо и успя да се класира втори с 1:37.163 мин., а трети остана Люис Хамилтън.

Фернандо Алонсо ще стартира от четвърта позиция, след като се отказа от финалната си атака на челото, а другият пилот на Ферари Фелипе Маса остана пети. На шеста позиция е Дженсън Бътън, следван от състезателите на Мерцедес Нико Розберг и Михаел Шумахер. Девети стана Ник Хайдфелд с Рено, а изненадващо класиралият се в последната квалификация Адриан Сутил записа най-слабо време във финалната сесия и ще стартира от десето място.

Квалификация 1

Пилотите на Торо Росо изчакаха трафика на пистата да се поизчисти, преди да се пуснат на трасето. В шестте оставащи минути до края обаче само четирима пилоти бяха в бокса си и стратегията на сестринския тим на Ред Бул не изглеждаше успешна. Все пак Хайме Алгерсуари даде десето време и успокои своите директори, а Ди Реста доста време стоеше над последните седем. В края на квалификацията именно Алгерсуари обаче не успя да се класира в първите 17 и отпадна, а шотландският пилот на Торо Росо остана над чертата.

Заубер имаше проблеми с медиум гумите и се принуди да пусне пилотите си с меката консистенция на Пирели - това даде положително отражение на представянето на Кобаяши, който остана над опасната зона.

Уебър и Маса се движеха на края на колоната и до последните две-три минути дори бяха застрашени от отпадане, но впоследствие въпреки трафика Уебър се класира 16-ти, а Маса с меките гуми излезе начело след финална атака.

Хейки Ковалайнен отново се представи по-добре от съотборника си в Тим Лотус Ярно Трули, което се случва за седми път през сезона, но и двамата отпаднаха.

Квалификация 2

След само 2 минути от началото на втората част на квалификациите Пастор Малдонадо спря на средата на пистата, след като Уилямс-ът му отказа преди завой 20. Маршалите моментално излязоха на трасето, докато бе обявен червен флаг и преместиха болида му - по този начин той автоматично отпадна от борбата за място утре, като до момента бе класиран на 14-та позиция. В самия край на квалификацията Кобаяши все пак записа по-добро време от него и Малдонадо ще стартира от 15-то място.

Фелипе Маса бе разочарован заради спирането на квалификациите, защото правеше много добра трета бърза обиколка с меките гуми и пропусна шанса си да запише водещо време. В крайна сметка във временното класиране преди финалната част той бе на осма позиция.

Фетел записа най-добро време, следван от Хамилтън, Бътън, Алонсо и Уебър, които не излязоха на пистата в последните три минути и комфортно зачакаха третата квалификация.

В заключителните мигове очаквано само класираните на крайните шест места останаха на пистата, като Кобаяши се провали в опита си да се пребори за топ 10, като изненадата дойде от десетата позиция на Адриан Сутил, който се измъкна с едва 0.034 хилядни преднина. Съотборникът му във Форс Индия Пол Ди Реста остана 12-ти, веднага зад Виталий Петров с Рено.

Квалификация 3

Фетел стартира с чисто нови меки сликове на мръсното трасе, а първи с бърза обиколка се отчете Фернандо Алонсо - 1:37.454, която бе светкавично подобрена от Хамилтън. Фетел обаче отвя конкуренцията с най-добро време - 1:36.975, нов рекорд за него на пистата във Валенсия.

Нико Розберг записа седмо време при своята първа бърза обиколка, с което оправда очакванията на съотборника си Михаел Шумахер. Седемкратният победител се пусна на трасето в последните 2:30 минути от квалификацията, както направи за втори път и Фетел.

Уебър успя да си спечели правото за още един рунд на пистата в заключителните секунди, както и Алонсо, които отчаяно се опитваха да подобрят постижението на Фетел.  Изненадващо обаче испанецът се прибра в бокса на излизането на финалната права и по този начин предаде победата на Ред Бул, които наредиха и двамата си пилоти на челните места.

Хамилтън съумя да пребори конкуренцията на Алонсо в края и зае трето място, докато Бътън остана зад пилотите на Ферари и ще започне шести.

Очаквано Сутил остана на десето място, като той и Ник Хайдфелд не излязоха на пистата. Шумахер и Розберг ще започнат от четвърта редица, както предсказа седемкратният победител във Формула 1.

Водещи