Стоичков вече официално е почетен консул на България в Испания 14.10 | 12:35

Днес на официална церемония в зала в зала "България" на Министерство на външните работи, министър Николай Младенов връчи консулския патент за почетен консул на Христо Стоичков в Кралство Испания

От Мариян Найденов

Днес на официална церемония в зала в зала "България" на Министерство на външните работи, министър Николай Младенов връчи консулския патент за почетен консул на Христо Стоичков в Кралство Испания.

Припомняме ви, че в края на юли тази година Министерският съвет прие решение за назначаване на Стоичков на длъжност почетен (нещатен) консул на България в Испания, със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуния и Арагон.

"Христо Стоичков е най-успелият български футболист в историята, както и един от най-известните българи по света. Той е много популярна личност не само в автономна област Каталуния, но и в цяла Испания и се ползва с голямо уважение сред обществото. Подкрепата му е високо ценена и винаги търсена при организацията и реализацията на обществени или държавни актове", така от МС аргументираха решението Стоичков да получи почетната длъжност.

Заради непрекъснато растящия брой наши сънародници, желаещи трайно или временно установяване на територията на автономна област Каталуния, и за подпомагане на бързото им интегриране, през 2008 г. е била учредена Българо-Каталунска асоциация за приятелство и сътрудничество "Свети Георги" в Барселона, на която Христо Стоичков е избран за председател.

В това качество той активно работи и участва в насърчаване и развитие на българо-каталунските търговски, икономически и културни отношения. Според правителството досегашната ползотворна дейност на Стоичков за развитието на регионално ниво на човешките контакти, на културния диалог и по оказване помощ на български граждани, би допринесла и в бъдеще, в рамките на почетното консулство, за активизиране и разширяване на двустранното сътрудничество в икономиката, културата и образованието, за популяризирането на положителния образ на страната ни като член на ЕС.

Водещи

Най-четени