Христо Стоичков стана почетен консул на България в Испания 27.07 | 17:09

Министерският съвет прие решение за назначаване на Христо Стоичков на длъжност почетен (нещатен) консул на България в Испания, със седалище в Барселона

От Мариян Найденов

Министерският съвет прие решение за назначаване на Христо Стоичков на длъжност почетен (нещатен) консул на България в Испания, със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуния и Арагон, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Христо Стоичков е най-успелият български футболист в историята, както и един от най-известните българи по света", изтъква се в прессъобщението на МС.

"Той е много популярна личност не само в автономна област Каталуния, но и в цяла Испания и се ползва с голямо уважение сред обществото. Подкрепата му е високо ценена и винаги търсена при организацията и реализацията на обществени или държавни актове.

Заради непрекъснато растящия брой наши сънародници, желаещи трайно или временно установяване на територията на автономна област Каталуния, и за подпомагане на бързото им интегриране, през 2008 г. е била учредена Българо-Каталунска асоциация за приятелство и сътрудничество "Свети Георги" в Барселона, на която Христо Стоичков е избран за председател. В това качество той активно работи и участва в насърчаване и развитие на българо-каталунските търговски, икономически и културни отношения.

Според правителството досегашната ползотворна дейност на Стоичков за развитието на регионално ниво на човешките контакти, на културния диалог и по оказване помощ на български граждани, би допринесла и в бъдеще, в рамките на почетното консулство, за активизиране и разширяване на двустранното сътрудничество в икономиката, културата и образованието, за популяризирането на положителния образ на страната ни като член на ЕС".

Водещи

Най-четени